Cocotierul
Denumire știinţifică:
Cocos nucifera.
Prezentare. Cocotierul este un arbore a cărui înălţime poate ajunge până la 25 de
metri. Ca semn distinctiv, are un smoc de frunze uriașe în vârf, de trei –
cinci metri lungime fiecare. Cocotierul este, fără îndoială, un arbore simbol
pentru zonele tropicale din Africa, Asia, America, Australia. Fructul său este
nuca de cocos, care conţine laptele de cocos, un compus sub formă solidă în
partea dinspre coajă și sub formă lichidă în interior. Nuca de cocos nu are
numai valoare alimentară obișnuită, ca orice fruct, ci și valoare medicinală.
Substanţe active
importante: glucoză, fructoză, fosfor, colină, uleiuri, acizi (lauric,
palmitic, oleic, butiric, caproic), glicerină, proteină. Multe dintre aceste
substanţe se găsesc în uleiul de nucă de cocos, care prin rafinare și
dezodorizare devine unt de cocos.
Întrebuinţări. Nutriţioniștii scot în evidenţă caracterul foarte asimilabil al untului de
cocos, ce poate fi consumat fără pericol chiar și în caz de hipercolesterolemie
(nivelul crescut al colesterolului în sânge). Laptele de cocos și untul de
cocos sunt produse foarte nutritive. Au, totodată, și proprietăţi laxative și
depurative, asigurând organismului echilibru digestiv, precum și o bună funcţionare
la nivel de asimilaţie și eliminare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu