Cicoarea
Denumirea
știinţifică: Cichorium intybus.
Denumiri populare:
floricică, andivă, andivie.
Prezentare. Cicoarea
se întâlnește atât în cultură, cât și în flora spontană, fiind o reprezentantă
a familiei compozitelor. Este o plantă perenă, cu tulpină ramificată și rădăcină
groasă. Poate atinge o înălţime de 1,20 metri. Înflorește în lunile iulie,
august, septembrie. Florile sunt de culoare albastră. În flora spontană,
cicoarea se întâlnește în fâneţe, pe marginea drumurilor, pe pășuni, în alte
locuri necultivate și în care cresc fel de fel de ierburi.
Pentru aplicaţii în medicina naturistă se folosește toată planta, inclusiv rădăcina. În mod curent, rădăcina este folosită pentru producerea surogatului de cafea numit cicoare. Părţile aeriene din plantă se recoltează în mai-iunie, iar rădăcinile toamna, atunci când planta ajunge la sfârșitul perioadei de vegetaţie. Printre cele mai importante preparate medicinale obţinute din cicoare se numără decoctul.
Pentru aplicaţii în medicina naturistă se folosește toată planta, inclusiv rădăcina. În mod curent, rădăcina este folosită pentru producerea surogatului de cafea numit cicoare. Părţile aeriene din plantă se recoltează în mai-iunie, iar rădăcinile toamna, atunci când planta ajunge la sfârșitul perioadei de vegetaţie. Printre cele mai importante preparate medicinale obţinute din cicoare se numără decoctul.
Substanţe active
importante. Cicoarea conţine un ulei volatil, dar și compuși amari,
colină, inulină (un polizaharid), tanin. Pe lângă acești compuși, în rădăcina
de cicoare, dar și în partea aeriană, se
găsește fosfor. Cercetări mai noi menţionează descoperirea de insulină în
rădăcina de cicoare, fapt ce dă o nouă dimensiune utilizării acestei plante în
medicina naturistă și, desigur, speranţe diabeticilor.
Întrebuinţări. Cicoarea se folosește în tratamente privind hepatita cronică, dischinezia biliară, constipaţia cronică,
în aplicaţii dermatologice (furunculoze,
acnee), în anemii, digestie leneșă, pietre la rinichi și la vezică, litiaze,
infecţii urinare. Altfel spus, decoctul de
cicoare revigorează activitatea ficatului și a rinichiului, regularizează digestia, produce diureză, este un
bun agent laxativ și
depurativ (curăţă organismul
de toxine, purifică
sângele). Tonic general
bun, o contribuţie importantă
având-o fosforul.
Cicoarea de grădină (Cichorium endivia) este
o plantă bienală de
la care se consumă frunzele. Prin mușuroire, frunzele
de la baza tulpinii se îngroașă și-și pierd clorofila, obţinându-se andivele.
Deci, andivele nu sunt altceva decât muguri și frunze ce provin
de la cicoarea
de grădină. Din
păcate, andiva –
considerată un produs alimentar de înaltă clasă – nu are
calităţile terapeutice ale suratei sale sălbatice. Totuși, efectele nu sunt de
neglijat, acestea fiind încă un argument în ceea ce privește succesul gastronomic
al andivei. De notat, în acest caz, și faptul că andivele sunt indicate de naturiști
în alimentaţia copiilor, fiind un bun vitaminizant și remineralizant.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu