Ciuboţica cucului
Denumire știinţifică:
Primula officinalis; Primula elatior.
Denumiri populare:
ţâţa vacii, ţâţa oii, anglicea.
Prezentare. Este
vorba, de fapt, despre două plante perene, cu un rizom viguros, rădăcini albe,
tulpină cu o înălţime de maximum 20 cm. Ambele fac parte din familia primulaceelor.
Ciuboţica cucului înflorește în aprilie și mai. Florile sunt galbene, dispuse sub formă de umbelă și au un miros abia perceptibil, dar plăcut, tonic. Ciuboţica cucului crește în zonele de stepă, la deal și munte, în luminișuri, pe pajiști, pe fâneţe. Pentru terapii se recoltează florile și rizomii, cu tot cu rădăcini. Au valoare medicinală și frunzele, care sunt moi, îngroșate și bogate în vitamina C. Din părţile medicinale ale acestei plante se prepară decoct, infuzie, se fac comprese și poţiuni expectorante. Cele mai cunoscute și mai utilizate preparate din ciuboţica cucului sunt infuzia și decoctul.
Ciuboţica cucului înflorește în aprilie și mai. Florile sunt galbene, dispuse sub formă de umbelă și au un miros abia perceptibil, dar plăcut, tonic. Ciuboţica cucului crește în zonele de stepă, la deal și munte, în luminișuri, pe pajiști, pe fâneţe. Pentru terapii se recoltează florile și rizomii, cu tot cu rădăcini. Au valoare medicinală și frunzele, care sunt moi, îngroșate și bogate în vitamina C. Din părţile medicinale ale acestei plante se prepară decoct, infuzie, se fac comprese și poţiuni expectorante. Cele mai cunoscute și mai utilizate preparate din ciuboţica cucului sunt infuzia și decoctul.
Substanţe active importante: saponozidele, potasiu, calciu, vitamina C, enzime.
Întrebuinţări. Sub
formă de decoct, preparatul din ciuboţica cucului este eficient în tratarea afecţiunilor pulmonare. Totodată, este un bun expectorant, fluidizând mucoasele de pe căile respiratorii. Ciuboţica cucului are, de asemenea, efecte asupra nervilor, reduce febra și ajută
la eliminarea toxinelor, inclusiv prin relaxarea și fluidizarea compușilor din
aparatul respirator. Cu ciuboţica cucului se combate și tusea uscată.
Preparatele din ciuboţica cucului sunt utilizate și în afecţiuni ale
rinichiului și ale stomacului (mai ales în cazul contracţiilor acestuia pe fond
nervos).
Ciuboţica cucului
este întrebuinţată și în alimentaţia naturistă, cel mai cunoscut și tentant
produs fiind salata de flori de ciuboţica cucului, peste care se toarnă miere sau
un sirop. Primăvara, florile de
ciuboţica cucului se pun în camera de dormit, pentru a favoriza un somn profund și odihnitor.
Atenţie! Folosit în
cantităţi mari, ceaiul de ciuboţica cucului poate produce iritaţiiale tubului digestiv
și chiar vomă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu