duminică, 12 februarie 2012

Faceti-va bine (58)

Cireșul și Vișinul
Denumiri știinţifice: Cerasus avium (Cireșul); Prunus cerasus (Vișinul).
Prezentare. Atât cireșul, cât și vișinul – pomi fructiferi binecunoscuţi – fac parte din aceeași familie de plante – rozaceele. Cireșul poate ajunge până la 12 metri înălţime, în timp ce vișinul rar trece de 10 metri. Pentru  uz  medicinal  se  recoltează  codiţele  de  vișine  și  de  cireșe,  din  care  se prepară un decoct.

Substanţe  active  importante:  derivaţi  flavonici,  tanin  și  mai  ales  săruri  de potasiu.
Întrebuinţări. Decoctul de codiţe de vișin sau de cireș (sau în amestec) este bun pentru tratamente în bolile de rinichi, fiind, totodată, un diuretic activ. Acest ceai este recomandat pentru reglarea activităţii intestinale. De asemenea, este indicat și în afecţiuni cum ar fi diareea, pielita, pielonefrita, cistita. Ceaiul de codiţe de vișin și de cireș poate fi consumat, însă, nu numai pentru a ameliora o afecţiune sau alta, ci și pentru menţinerea unei stări generale bune. Efecte medicinale, desigur nu de amploarea celor pe care le au codiţele, au și fructele ca atare, precum și sâmburii de vișine și cireșe. Înrudit cu vișinul comun, vișinul turcesc sau mahalebul face și el parte din familia rozaceelor. Valoare are nu numai lemnul său, ci și frunzele, care sunt folosite drept condiment (au o aromă puternică, deosebită), cu bune efecte în sistemul digestiv.
Cires
Visin


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!