Cireșul și Vișinul
Denumiri știinţifice:
Cerasus avium (Cireșul); Prunus cerasus (Vișinul).
Prezentare. Atât
cireșul, cât și vișinul – pomi fructiferi binecunoscuţi – fac parte din aceeași
familie de plante – rozaceele. Cireșul poate ajunge până la 12 metri înălţime,
în timp ce vișinul rar trece de 10 metri. Pentru uz
medicinal se recoltează
codiţele de vișine
și de cireșe,
din care se prepară un decoct.
Întrebuinţări. Decoctul de codiţe de vișin sau de cireș (sau în amestec) este bun pentru tratamente în bolile de
rinichi, fiind, totodată, un diuretic activ. Acest ceai este recomandat pentru
reglarea activităţii intestinale. De asemenea, este indicat și în afecţiuni cum
ar fi diareea, pielita, pielonefrita, cistita. Ceaiul de codiţe de vișin și de cireș
poate fi consumat, însă, nu numai pentru a ameliora o afecţiune sau alta, ci și
pentru menţinerea unei stări generale bune. Efecte medicinale, desigur nu de
amploarea celor pe care le au codiţele, au și fructele ca atare, precum și
sâmburii de vișine și cireșe. Înrudit cu vișinul comun, vișinul turcesc sau
mahalebul face și el parte din familia rozaceelor. Valoare are nu numai lemnul
său, ci și frunzele, care sunt folosite drept condiment (au o aromă puternică,
deosebită), cu bune efecte în sistemul digestiv.
Cires |
Visin |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu