joi, 9 februarie 2012

Faceti-va bine (55)

Cimbrișorul
Denumirea știinţifică: Thymus vulgaris.
Denumire populară: cimbrișorul de câmp, cimbrișorul de pajiște, cimbrișorul de fâneaţă, cimbrul sălbatic.
Prezentare: Cimbrișorul este o plantă perenă, membră a familiei labiatelor. Frunzele cimbrișorului au miros plăcut, aromat. Planta are un pronunţat rizom târâtor, de pe care se ridică ramuri. Ramurile au flori în partea superioară, înălţimea acestor ramuri  fiind de circa  șapte centimetri. Cimbrișorul  înflorește  din  iunie  și  până  în septembrie. Crește în flora spontană – pe pajiști, sub formă de tufe, adevărate colonii ce răspândesc, sub soarele verii, o aromă unică și agreabilă. Pentru  utilizări  în  scopuri  medicinale, se recoltează partea aeriană  a  plantei  și  se usucă.
Întrebuinţări. Din cimbrișor se prepară o infuzie. Se folosește și în bucătărie, pentru aromatizarea unor mâncăruri. Cimbrișorul este un antiseptic redutabil, având acţiune antiinflamatoare intensă. Folosit la mâncăruri, dar și ca  infuzie, contribuie la  fluidizarea circuitului  gastric,  înlesnește  respiraţia  și  are acţiune tonică asupra întregului organism. Cândva, cimbrișorul însoţea busuiocul în grinda casei, pentru a asigura împreună o primenire a aerului în timpul iernii, mireasma sa persistentă fiind un calmant. Cimbrișorul este întrebuinţat și de apicultori, în activitatea lor de îngrijire a albinelor



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!