luni, 27 ianuarie 2014

Bilantul lui Nastase

Ma uit la valul de condamnari care s-a abatut asupra politicienilor, a mogulilor, a unor persoane publice care au tinut prima pagina a ziarelor de la revolutie incoace, si mi se contureaza, insidios, o teorie cu iz conspirationist. Sa ne gandim putin la Adrian Nastase, pe care propun sa-l luam ca model (pentru expunerea pe care vreau s-o fac, nu model in viata, Doamne fereste!). Acest om a trait toata viata lui la un nivel in general inaccesibil oamenilor obisnuiti. Sub Ceausescu, fiind ginere al unui mare demnitar comunist, a dus-o cu mult mai bine decat 99% dintre romani. A avut tot ce si-a dorit, a calatorit unde a vrut, a depus bani in banci elvetiene, a colectionat tablouri - asta in vreme ce noi, astia mai putin egali - vorba lui Orwell - mancam tacamuri si tremuram de frig in case.
Dupa rasturnarea lui Ceausescu, Nastase a intrat in politica, alaturi de Iliescu, devenind rapid ministru de externe. Apoi a fost vicepresedinte al Camerei Deputatilor, apoi prim-ministru, apoi iarasi deputat, presedinte al Camerei Deputatilor, apoi... Apoi gata. Justitia si-a spus cuvantul si Adrian Nastase s-a dus la puscarie, unde e si acum. Dar daca ne gandim putin, pare ca acest final al carierei marelui bandit vine cam tarziu si nu prea mai conteaza, daca privim lucrurile dintr-un anumit unghi. Ce vreau sa spun cu asta? Dupa 1989, Adrian Nastase a fost in fruntea bucatelor timp de peste douazeci de ani. In timpul asta a facut averi incredibile. Zic unii ca a acumulat aproape un miliard de euro. A facut banii astia prin orice alte metode decat cea numita simplu munca. Ziua lui de lucru, spun unii, incepea prin chemarea la ordine a celor care colectau pentru el banii. I se spunea, pe atunci, Imparatul si asta cred ca vorbeste de la sine.
Dupa mai bine de douazeci de ani, bilantul lui Adrian Nastase este urmatorul: la pozitiv o avere colosala, copiii si nepotii aranjati pe viata, la negativ vreo doi ani de puscarie blanda, preferentiala, cu posibilitatea de a delira pe blog si a scrie carti. Intreb si eu precum Costica, amicul meu din Racoasa: "O.fi bine? O fi rau?" 
Imi imaginez Romania condusa de banditi ca Adrian Nastase pentru perioade de douazeci de ani. Ei fura, fac averi uriase, dupa care cativa sunt condamnati. Ceilalti scapa neatinsi si se retrag prin tari exotice, cu banii albiti in Elvetia si pusi la adapost. Apoi gata. Vin urmatorii banditi, care fura si saracesc tara alti douazeci de ani, dupa care justitia mai tranteste cativa dintre ei. E plauzibil asa un scenariu? Sincer sa fiu, incepe sa mi se para ca asa un model de justitie isi doreste guvernarea Ponta.


2 comentarii:

  1. Daca ala a acumulat un miliard din patru ani de prim-ministeriat, cite o fi acumulat astalalt cacanar in 5 de ministeriat, 4 de primarie, 10 de presedintie? Aaa, stai ca nu se pune, ca articolul asta redactat cu talent si inspiratie nu e despre el. Aham.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nadajduiesc Proletarule, ca cel putin esti de acord ca putinii borfasi ce stau in puscarie sunt acolo din cauza excrocheriilor lor si nu a lui Basescu. Cred insa, ca daca era respectata vointa celor 7,4 milioane situatia lor n-ar fi fost atat de tragica. In rest gandirea gen ''ba pe-a matii'' ar trebui sustinuta si cu ceva argumente luate si din alte surse, nu numai de la A3.

    RăspundețiȘtergere

După mine!