In 19 ianuarie 1955, din viscerele Consiliului Mondial al Pacii (infiintat in 1950 cu bani sovietici), aparea un "Apel catre popoarele lumii", semnat, la Viena, de o sumedenie de persoane si personaje, in frunte cu Frederic Joliot Curie, sotul Irenei Curie si ginerele Mariei si a lui Pierre Curie, cu totii laureati Nobel pentru cercetarile in domeniul fizicii si cel al chimiei si descoperirile facute in domeniul radioactivitatii. Printre semnatarii apelului se gasesc persoane sau personalitati din foarte multe tari europene si nu numai, aproape toate avand pozitii de conducere in diverse asociatii, comitete, federatii si consilii despre care bag mana in foc ca n-a auzit nimeni dintre cei care au sub 40 de ani.
Eugenie Cotton (Franţa),
vicepreşedinte al Consiliului Mondial al Păcii, preşedinte al Federaţiei
democrate internaţionale a femeilor
Wilhelm Elfes (Germania), preşedintele Uniunii germanilor care
luptă pentru unitate, pace şi libertate
Caoru Iasui (Japonia), secretar general al
Consiliului naţional pentru strîngerea de semnături pe petiţia prin care se
cere interzicerea armei atomice şi cu hidrogen
Liu Kuan-i (Calai), secretar general al
Comitetului popular chinez de apărare a păcii şi de luptă împotriva agresiunii
americane
Iza Ibrahim (Indonezia),
secretar al Comitetului naţional al partizanilor păcii din Indonezia.
Pana in august 1955, apelul a fost semnat de 665,963,811 persoane, dintre care 123,543,604 din URSS .
M-am uitat pe lista sa vad daca e vreun semnatar si din partea Romaniei si l-am gasit. E vorba despre nimeni altul decat sinistrul politruc Sorin Toma, autorul infamului articol "Poezia putrefacției sau putrefacția poeziei", aparut in 1947 in patru numere consecutive ale ziarului PCR Scanteia, si care se ocupa cu desfiintarea lui Tudor Arghezi. Imediat dupa publicarea articolelor, Arghezi a fost interzis, urmand a fi reabilitat abia dupa 1952. Peste ani, S. Toma a devenit el insusi un model de putrefactie morala si nu a mai fost niciodata reabilitat.
Sinistrul politruc Sorin Toma era fiul altui politruc la fel de sinistru, anume academicianul Alexandru Toma, responsabil cu introducerea in literatura romana a realismului socialist. Sotia lui Sorin Toma a fost Ana Toma, "o femeie inteligenta, foarte smechera, plina de energie, ahtiata dupa
putere, capricioasa, razbunatoare - o adevarata scroafa, una care avea
putere" dupa cum o descrie Egon Balas in cartea sa intitulata Will to Freedom: a Perilous Journey Through Fascism and Communism. Dupa ce a fost martor al acuzarii in procesul Patrascanu, Ana Toma a devenit adjuncta ministrului de interne Ana Pauker. Te trec fiorii, nu alta.
Ei bine, romanul care a semnat apelul de la Viena a fost Sorin Toma. Va puteti inchipui ca m-am dus sa ma uit ce spune Google despre ceilalti semnatari. Si bineinteles ca nu e unul care sa nu fi fost la viata lui macar membru al unui partid comunist. Iata-l, de exemplu, pe Jorge Amado, scriitor brazilian important, despre care nu stiam ca a fost un militant comunist acerb, motiv pentru care a fost si exilat. Jolit Curie insusi era un comunist cronic, ceea ce i-a adus excluderea din fel de fel de pozitii, el ramanand doar profesor la College de France. Ivor Montagu, prestigios regizor britanic, semnatar al apelului, a fost dovedit ca spion in favoarea rusilor, angajat si platit de GRU - omologul sovietic al CIA. Om cu om, daca-i cauti, constati ca au fost comunisti din aia grei, fara scapare, dispusi sa spioneze, sa tradeze, sa minta, sa mistifice, sa manipuleze, sa calce pe cadavre (unii la propriu, bineinteles).
Dar iata si textul apelului, care nu e decat o insiruire de lozinici, din cele la care se pricep atat de bine comunistii:
APELUL
CĂTRE POPOARELE LUMII
In
prezent, anumite guverne se pregătesc să dezlănţuie un război atomic. Ele vor
să convingă popoarele de inevitabilitatea acestuia.
Folosirea armei atomice ar duce
la un război de exterminare.
Declarăm
că guvernul care va dezlănţui războiul atomic va pierde încrederea poporului
său şi va fi condamnat de toate popoarele.
Ne ridicăm împotriva acelora care
pregătesc războiul atomic.
Cerem
distrugerea în toate ţările a stocurilor de arme atomice şi încetarea imediată
a producţiei acestora.
Viena, 19
Ianuarie 1955.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu