joi, 7 aprilie 2011

La Szeged, in spital

Azi dimineata, pe la 11, am plecat catre Szeged. Liliana, sotia mea, trebuie sa fie operata la un genunchi. O preoblema de ligamente, generata de o cadere la schi, asta iarna. A mers cu noi si Ali, care, ca si mine, este gata oricand de plecare. Mie, de cand ma stiu, imi place clipa plecarii. Indiferent unde am de mers, cel mai bine ma simt in momentul in care plec. Cand ajung, deja imi vine sa ma gandesc la clipa cand voi pleca si de acolo.
Asadar am mers la Szeged, la spitalul municipal. Lili avea programare, platise deja operatia si spitalizarea, nu mai avea decat sa se instaleze in salon.
Singura problema a fost ca o functionara de la contabilitate, facturase pe o suma de zece ori mai mare decat cea reala. Pur si simplu, pusese un 0 in plus. Lili platise deja acea suma, iar acum, cand am ajuns, s-a facut descoperirea. Asa ca am avut de asteptat mai bine de doua ore pana s-au reglat lucrurile. Am avut timp sa ne plimbam prin spital, sa vedem cateva saloane, sa facem niste poze. Este incredibil. Sincer sa fiu, am ramas uimit. Spitalul este mai mare decat omologul lui din Timisoara, cel putin asa mi s-a parut mie. Dar felul in care functioneaza toate la Szeged te fac sa te intrebi daca nu cumva Timisoara e undeva in Africa. Nu cred ca o sa insist prea mult, pentru ca o poza face cat o mie de cuvinte. Priviti:



Coloana centrala, vazuta de sus in jos

Coloana centrala, vazuta de jos in sus

WC din spitalul municipal de la Szeged

Ali plictisindu-se in sala de asteptare

Prize in salon
Mirosul infernal din spitalul timisorean lipseste la Szeged cu desavarsire. Intreg personalul medical este accesibil, sunt oameni pe care ii opresti si ii intrebi despre problemele care te framanta, iar ei iti raspund cu solicitudine (apropos, ei vorbesc engleza). Nu exista paznici artagosi care te opresc la usa, exista doar un centru de informatii. Cele patru lifturi merg aproape goale. Imi aduc aminte de Municipalul din Timisoara, cand am fost cu mama sa o internez pentru operatia de rinichi. Un cosmar, asteptam la lift cate 20 de minute si, cand in sfarsit oprea la nivelul nostru, imbulzeala era atat de mare incat riscai sa fii calcat in picioare. Un amic imi spunea ca intr-o zi, cineva, un timisorean, se plangea ca nu e fericit, ca viata nu are sens, si alte lucruri fine de acest gen. Amicul meu i-a spus: "Da o fuga pana la municipal si ia un lift, urca pana la ultimul etaj, fa o tura pe coridor, apoi coboara din nou cu liftul; dupa aia mai discutam". Zicea amicul meu ca e suficient pentru oricine sa incerce aceasta experienta, pentru ca dupa aia sa nu mai aiba niciun fel de indoiala ca viata lui este absolut minunata.


15 comentarii:

  1. ieri am fost si eu, dupa o operatie la mana dreapta, daca pot sa o numesc operatie si am ramas socat cand am vazut spitalul unguresc,sincer nici macar nu ai impresia ca esti in spital, la prima vedere mai degraba pare a fi un mall, doar dupa ce ajungi pe holuri iti dai seama ca totusi esti intr-un spital, faptul ca radiografiile sunt scrise pe un cd si nu pe o folie ma socat, iar respectul cu care te trateaza toata lumea ma facut sa ma gandesc de 3 ori inainte sa mai calc intr-un spital romanesc, fie el in jud arad sau cluj!serviciile sunt umpic scumpe, dar sincer merita toti banii, am vazut romani veniti din cluj, targul jiu chiar si din buzau care erau in spitalul ala...o intrebare care inca nu mi-o pot raspunde...oare merita sa merg in romania?aici serviciile sunt de proasta calitate si in acelas timp scumpe daca iau la socoteala spaga care o las, cu aceasi bani am servicii de calitate in ungaria, nu sunt luat in badjocora si chiar cuiva ii pasa sa ma fac bine nu doar sa stau in spital cat mai posibil cu putinta, scuzati-mi comportamentul rasist, nu sunt rasist si nici nu intentionez, dar dupa o operatie care mi-a spart toata mana parca nu imi mai vine sa calc in spital romanesc, pana la urma sunt banii mei si ma duc unde vreau, si sincer decat sa platesc sanatatea in romania si sa trebuiasca sa platesc si spaga doctorilor cred ca ma duc la unguri!
    engleza nu prea stiu domnii/le de acolo dar exista o doamna in mako foarte amabila care te ajuta enorm pe nume Irén Erlicz Erdős(se poate gasi pe facebook)
    recomand tuturor aceasta metoda si celor care sunt prea patrioti, incercati o data si a2a oara nu o sa mai fiti atat de patrioti, eu unul prefer sa ma duc sa ma operez A 2-A oara la unguri fiindca inca mai am nevoie de mana mea dreapta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Tot ce pot sa spun e ca doctorul de la Szeged nici nu a vrut sa auda de spaga. SI-a incasat onorariul si a eliberat chitanta - factura. In plus, tipul vorbea engleza cursiv.
    Oricum, e limpede ca pentru cine poate sa se duca la unguri, nu mai trebuie sa stea pe ganduri.

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi puteti spune unde as putea afla date de contact si eventual tarife (macar orientative) ?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar nu stiu, dar o s-o intreb pe Liliana.

    RăspundețiȘtergere
  5. Zice Liliana ca ea a gasit informatiile pe un site unguresc, care are si varianta in engleza. Acolo sunt si tarifele. Pentru o consultatie, ea a platit 10.000 Ft. Din pacate, nu-si mai aminteste adresa acelui site, dar zice ca e ceva cu sent sau szent sau saint. Cand isi aduce aminte, o sa scriu din nou.

    RăspundețiȘtergere
  6. BUna am o intrebare ce adresa de site ati gasit de la spital si eu caut pentru mama mea care este bolnava va rod daca se poate sa postati o adresa.

    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am si eu o problema 2 verisoare au avut un accident grav in Ungaria si au fost duse la spitale diferite una probleme la piciorul drept, iar cealalta probleme la coloana ..si bazin :(((, cand a dus-o salvarea la acel spital care nu stiu cum se numeste au intrebat-o daca o opereaza si ea a refuzat bibeintels inca era sub trauma accidentului, din nou spun ca a fost fff grav a fost un miravol ca au scapat cu viata... :((( , iar acum meficii spun ca nu vor sa o mai opereze ...pt ca a expirat timpul ala in care sa spuna daca vrea sau nu sa se opereze...iar acum parintii fetelor nu prea stiu ce sa faca, engleza nu stiu , nu se inteleg cu doctorii...aveti vre-o recomandare ceva?, va rog frumos cine stie sa ma ajure si pe mine, nu mai poate sa piarda timpul, trebuie operata imefiat...s-au gandit sa o aduca si in tara la Bucuresti insa nu sunt asigurate....suntem disperati iar medicii refuza sa ii faca operatie, cine ma poate ajuta ma poate contacta pe mail la scumpik_anna20@yahoo.com va rog sa ma indrumati cumva,,,, cred ca ea este la spitalul de traumatologie din Ungaria..nu ii stiu numele suntem socati de dele intamplate

    RăspundețiȘtergere
  8. Imi ofer cu omenie serviciile mele ca translator,insotitor,intermediere la toate clinicile din Szeged
    +36309851088

    RăspundețiȘtergere
  9. buna ziua, ma intereseaza si pe mine cum pot intra pe site-ul spitalului, va rog.

    RăspundețiȘtergere
  10. http://dbmtka.hu/csatlakozzon-onkenteskent/?gclid=EAIaIQobChMIya6_z7zN2AIVhsmyCh1lRAC8EAAYASAAEgLBr_D_BwE

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua! Interesant articolul d-voastra si foarte binevenit pentru mine in rezolvarea unor probleme personale. Am cautat o pe d-na Irén Erlicz Erdős pe facebook dar pentru ca sunt doua doamne nu stiu la care dintre ele sa ma adresez,va rog sa ma ajutati! Multumesc! Lucica Kolcsar

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu am fost la Bechesceaba operata la sold și parcă am fost la recuperare nu la operatie ..condiții amabilitate..

    RăspundețiȘtergere
  13. Bună ziua. Un ortoped bun în szeged. Sunt sportiv amator

    RăspundețiȘtergere
  14. Chiar îmi pare rău, dar am uitat numele lor după atâția ani...

    RăspundețiȘtergere

După mine!