sâmbătă, 23 aprilie 2011

Salata de boeuf

Boeuf, in franceza, inseamna vita. Asadar a face salata de boeuf cu carne de pasare e o tampenie colosala. Dar deh, am intalnit tampenii si mai mari.
Azi, Maria, Ali, Mitza, Lili si o baba careia i se zice Mitzi, au facut salata boeuf cu - oroare - carne de pui. Lili si baba Mitzi umblau sprijinindu-se in cate o carja.
Rezultatul a fost pus in trei castroane diferite. Unul a fost ornat de Ali, altul de Maria si al treilea de baba Mitzi. Am primit telefon sa cobor ca sa aleg cea mai frumoasa salata. Iata-le:
Maria

Alegere destul de dificila. M-am concentrat si am ales salata lui... Ali. Oh, ce tare s-a suparat Maria. S-a straduit sa nu se vada, insa era mai mult decat clar ca  a fost foarte foarte afectata. Mi-a parut tare rau. Pana la urma, am aflat ca baba Mitzi intervenise asupra tuturor salatelor, dupa conceptia ei, si adaugase masline. Ori, pe mine tocmai maslinele ma enervau, pentru ca negrul nu e o culoare a bucuriei. Si sunt sigur ca as fi ales salata Mariei, daca nu ar fi avut cele doua masline uriase, una dintre ele fiind pusa ca nuca-n perete.
Ali

Iata si reteta care-mi place mie de salata de boeuf:
Ingrediente:
700 gr carne de vita ( macra: muschiulet sau pulpa)
700 gr cartofi ( din cei ce nu se sfarama nicidecum la fiert)
300 gr castraveciori murati in otet ( sau mai putin, daca sunt prea acri)
500 gr mazare boabe
2 gogosari murati pentru fata interioara si 1 pentru cea exterioara
3 morcovi mari
500 ml maioneza (cu sau fara lamaie, cum va place)
sare, cat trebuie
Preparare:
Carnea se pune la fiert, cartofii se fierb si ei, dar masurat, sa nu se patrunda de tot, ci sa ramana un pic tari, dupa aceea se curata si se lasa sa se raceasca.
Mazarea, daca e din cutie, o fierbeti 5 minute, daca e congelata, se fierbe pana se inmoaie. Morcovii curatati bine se fierb cam jumatate de ora, sau chiar mai putin, sa fie mai tari.
Fiecare ingredient se fierbe separat, pentru a-si mentine gustul.
Castravetii si 2 gogosari se taie maruntel, cam cat zarurile de table.
Se face si maioneza, ca fara ea nu se poate. Pe masura ce legumele si carnea au fiert si s-au racit, se toaca si ele zaruri.
Baba Mitzi
Intr-un castron pe masura se amesteca bine salata cu trei sferturi din maioneza. Se potriveste salata pe un platou, se rotunjeste si se orneaza cu maioneza ramasa. Gogosarul se taie feliute, care vor orna si ele aceasta lucrare de o dimineata intreaga.


3 comentarii:

  1. delicata reteta ! felul cum ai spus-o ! uneori cand citesti cate o reteta suna a macel sau lupta cu cutitul si masurile.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, asa este. Eu nu folosesc satarul si alte instrumente de felul asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu! Nici nu te caracterizeaza.Tu folosesti cuvintele "mestesugite".

    RăspundețiȘtergere

După mine!