Exista pe Facebook o pagina intitulata "Alaturi de presedintele nostru". Ea a fost lansata de cei din grupul care avea sa infiinteze ulterior Miscarea Populara. Oamenii astia stau grupati in jurul lui Traian Basecu si vor sa se foloseasca, in viitorul mai mult sau mai putin apropiat, de capitalul lui politic.
Fiind si eu un sustinator al lui Basescu (chiar daca i-am cerut demisia atunci cand a dat tara pe mainile USL), m-am inscris in comunitatea respectiva si am citit, constant, mesajele de acolo.
Acum cateva zile, cativa membri ai grupului de sustinatori s-au gandit sa organizeze o intalnire cu Basescu, pentru discutii. O initiativa interesanta. Fiind, insa, vorba despre mii de oameni, s-a ivit in mintile organizatorilor problema trierii celor care ar fi dorit sa vina la intalnire. Si atunci ce s-au gandit ei? Sa puna o intrebare si sa ii aleaga pe cei care raspund corect. Iata cum suna anuntul postat pe Facebook:
Pentru că numărul de locuri este limitat, selecţia se face pe baza răspunsului la întrebarea "Spuneţi, pe scurt, argumentele pentru care credeţi că social media a schimbat modul de comunicare online cu personalităţile publice şi cu lumea politică. Credeţi că social media este benefică în democraţie?"
Aşteptăm răspunsurile la adresa de e-mail: politica_online@yahoo.com"
Trebuie sa recunosc ca primirea acestui mesaj m-a cam descumpanit. De ce sa constitui un grup al sustinatorilor lui X si apoi, cand se pune problema ca X sa se intalneasca cu grupul, sa te apuci sa triezi oamenii? Ce porcarie mai e si asta? Adica eu nu pot sa ma intalnesc cu cel pe care-l sustin decat daca stiu sa raspund la o anumita intrebare? Mi se pare o discriminare crasa.
Dar hai sa admitem ca organizatorii stiu ei de undeva (poate de la SRI) ca la intalnirea cu Basescu doresc sa vina 3000 de sustinatori si, pentru ca nu e vorba de un miting ci de o intalnire la o cafea, se impune o triere. Dar de ce tocmai respectiva intrebare ar fi criteriul de triere? De ce nu o intrebare de genul "Care sunt principiile bursei de valori?" ori "Ce ne poti spune despre spatiul Schengen?" sau, poate, "Care e diferenta dintre complementul direct si cel indirect in limba romana?" ori "Ce stii despre polimerizarea izoprenului?" Ca doar oricare dintre ele ar fi fost la fel de arbitrara, absurda si discriminatorie.
Explicatia, dupa mine, este simpla: deja se constituie acel grup de privilegiati, de activisti entuziasti care participa la actiuni, care ies in fata, care sunt vazuti de cine trebuie, care dau din gura, care pun intrebari inteligente, care-i imping inapoi pe toti cei care nu stiu sa dea din coate si nu sunt avizi de putere. Mai pe scurt, e vorba de musuroiul arivistilor. Ei vor fi primii pe liste cand Miscarea Populara se va transforma in partid, primii pe pozitiile eligibile de toate felurile la toate alegerile, primii la impartirea cascavalului. Singurul lucru care ma consoleaza e ca tot ei vor fi primii care se vor inscrie in alte partide sau vor iesi pe margine atunci cand partidul lor se va duce la vale, asa cum o patesc, mai devreme sau mai tarziu, toate partidele din Romania.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu