duminică, 2 iunie 2013

O poveste a lui Voltaire (2)

Nasul
Într-o zi Azora se întoarse de la plimbare foarte mânioasă.
— Ce ai tu, scumpa mea soţie, îi spuse Zadig, şi ce te-a necăjit atât de mult?
— Vai! spuse ea, ai fi ca şi mine dacă ai fi văzut ce-am văzut eu. M-am dus s-o mângâi pe tânăra văduvă Cosru, care acum două zile a clădit un cavou soţului ei pe malul pârâului care curge la marginea livezii, în durerea ei a făgăduit zeilor că va şedea lângă mormânt atâta vreme cât apa pârâului va curge în apropiere
— Iată, spuse Zadig, o femeie vrednică de toată lauda, care îşi iubea într-adevăr bărbatul.
O, spuse Azora, dacă ai şti ce făcea ea când m-am dus s-o văd!
    — Ce făcea?
A pus să întoarcă pârâul în altă parte.
Azora începu să arunce împotriva tinerei văduve mustrări atât de aspre şi ocări atât de grele, încât această paradă de virtute nu-i plăcu lui Zadig.
Zadig avea un prieten pe care îl chema Cador. Era unul dintre tinerii pe care Azora îi socotea mai cinstiţi şi mai merituoşi decât alţii. Zadig i se destăinui şi îi câştigă credinţa, atât cât putu, printr-un dar de preţ. Azora, după ce petrecuse două zile la o prietenă, la ţară, se întoarse acasă a treia zi. Servitorii, plângând, îi spuseră că bărbatul ei murise pe neaşteptate noaptea trecută, că nimeni nu îndrăznise să-i aducă această tristă veste şi că Zadig fusese înmormântat în cavoul familiei, în fundul grădinii. Azora plânse, îşi smulse părul şi se jură că are să moară. Seara, Cador îi ceru voie să vină s-o vadă şi plânse alături de dânsa. A doua zi plânseră mai puţin şi prânziră împreună. Cador îi spuse că prietenul lui îi lăsase cea mai mare parte din avere şi îi mărturisi că ar fi foarte fericit să împartă averea cu dânsa. Doamna plânse, se supără, apoi se domoli. Cina fu mai lungă decât prânzul. Stătură de vorbă cu mai multă încredere. Azora îl lăudă pe cel mort, dar mărturisi că Zadig avea metehne care îi lipseau lui Cador.
Pe la mijlocul mesei, Cador se plânse că-l doare grozav splina. Doamna, neliniştită şi grijulie, porunci să se aducă toate miresmele cu care obişnuia să se parfumeze, doar va găsi vreuna care să-i fie bună pentru boala de splină. Îi păru foarte rău că vraciul Hermes nu mai era în Babilon. Binevoi chiar să atingă cu mâna partea în care Cador simţea dureri aşa de mari.
— Suferi demult de boala asta? îl întrebă ea miloasă.
— M-aduce câteodată până la marginea mormântului, răspunse Cador; şi numai un singur leac mă poate uşura: să-mi pun pe partea care mă doare nasul unui om mort cu o zi înainte.
— Ciudat leac, spuse Azora.
— Nu-i mai ciudat, răspunse el, decât săculeţele domnului Arnoult(*) împotriva damblalei.
Acest argument, împreună cu marile merite ale tânărului, o făcură pe doamnă să se hotărască.
„La urma urmei, îşi spuse ea, când bărbatul meu va trece din lumea de ieri în lumea de mâine pe podul Cimavar, oare îngerul Asrael n-are să-i dea voie să treacă din pricină că nasul lui va fi mai scurt în a doua viaţă decât în întâia?“ Aşadar luă un brici, se duse la mormântul lui bărbatu-său, îl stropi cu lacrimi şi se aplecă să taie nasul lui Zadig, care şedea întins în groapă. Zadig se ridică atunci ţinându-se cu o mână de nas şi cu cealaltă apucând briciul.
— Doamnă, spuse el, nu mai striga atâta împotriva văduvei lui Cosru; gândul de a-mi tăia nasul e la fel cu gândul de-a întoarce pârâul.
(*) În acea vreme, trăia în Babilon un doctor care anunţa prin toate gazetele că vindecă orice formă de apoplexie cu ajutorul unor săculeţi atârnaţi de grumazul pacienţilor. (Nota lui Voltaire)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!