miercuri, 21 septembrie 2011

Noul DEX

Noua inflamare in aceste zile vine pe teme etnice. Brusc, tiganii nu mai sunt multumiti de modul in care etnia lor este definita in DEX. Iar evreii cer eliminarea termenului "jidan".

TIGAN, -A, tigani, -e, s. m., adj. I. S. m. 1. Persoana ce face parte dintr-o populatie originara din India si raspandita in mai toate tarile Europei, traind in unele parti inca in stare seminomada. Expr. A arunca moartea in tigani = a arunca vina pe altul. A se muta ca tiganul cu cortul = a se muta foarte des; a fi nestatornic. A se ineca ca tiganul la mal = a nu reusi, a esua intr-o actiune tocmai cand era pe punctul de a o duce la bun sfarsit. Tot tiganul isi lauda ciocanul, se spune despre cei care se lauda cu ceea ce le apartine. E invatat ca tiganul cu ciocanul (sau cu scanteia), se spune despre cei deprinsi cu nevoile. 2. Epitet dat unei persoane brunete. 3. Epitet dat unei persoane cu apucaturi rele. II. Adj. (Rar) tiganesc. - Din sl. ciganinu. Cf. rus. tagan. Sursa: DEX


Tigan rom cu apucaturi
JIDAN, jidani, s. m. (popular si periorativ) Evreu. - Jid (reg. „evreu” < sl.) + suf. -an.  Sursa: DEX

 Ce zic tiganii:
"Va solicitam sa luati masuri pentru a rectifica imediat definitia cuvantului «tigan», dupa cum urmeaza: sa consemnati caracterul peiorativ al cuvantului «tigan» atunci cand acesta din urma este folosit pentru a denumi o persoana care apartine minoritatii rome si sa specificati ca folosirea acestui cuvant nu este recomandata deoarece este considerat ofensator (discrimineaza impotriva minoritatii rome), sa consemnati caracterul peiorativ sau depreciativ pentru epitetul de la punctul 3 din definitia cuvantului «tigan», care in prezent apare: «Epitet dat unei persoane cu apucaturi rele», sa definiti minoritatea nationala in dreptul cuvantului «rom», care va deveni astfel termenul de referinta (termenul principal) in locul cuvantului «tigan»",

Ce zic evreii:
"Definirea acestui cuvant numai ca un cuvant cu «sens peiorativ si nerecomandat», asa cum ati propus in raspunsul dvs. catre noi, omite efectele distructive pe care cuvantul «jidan» le-a produs in vremurile in care el a fost adoptat, la nivel national si formal, ca o alta denumire, familiara, pentru «evreu». Aceasta denumire reprezenta atunci, si reprezinta astazi, negarea propriei noastre umanitati. In aceste conditii, exprimand din nou aprecierea noastra pentru raspunsul dumneavoastra prompt, va solicitam ca, in corectarea neintarziata a definitiei cuvantului «jidan», sa tineti seama de opinia noastra, cei care in Romania inca suntem numiti «jidani» si care, in acest moment, si pe fondul actualei definitii a cuvantului «jidan», intampinam dificultati in a ne regasi si apara dreptul la demnitate in tara noastra"

Propun, pentru linistirea spiritelor, inlocuirea definitiilor din DEX dupa cum urmeaza:
TIGAN Epitet dat unei persoane cu apucaturi.
JIDAN Termen care desemneaza orice individ care nu este evreu.

Acum serios, ceea ce cred eu ca se va intampla, cel putin in legatura cu cererea evreilor, este ca foarte multi din cei care nu foloseau termenul "jidan" vor incepe sa fie interesati de semnificatia lui si, eventual, sa-l foloseasca. Dar, deh, fiecare pasare pe limba ei piere!
Cat despre tigani, a caror actiune in Occident ne face atat de mult bine in ultima vreme, s-ar putea sa obtina efectul contrar: in loc sa le zica lumea romi, sa se generalizeze in limba vorbita termenul tigani.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!