vineri, 23 septembrie 2011

Bullshit

 „Şi a zis Domnul: «[...] să amestecăm limba lor, ca să nu înţeleagă nici unul glasul semenului său.» Pentru aceea s-a chemat numele locului aceluia Amestecare [Babilon], pentru că acolo a amestecat Domnul Dumnezeu limbile întregului pămînt, şi de acolo i-a risipit pe ei Domnul Dumnezeu pe tot pămîntul şi au încetat de a mai zidi cetatea şi turnul.” (Facerea 11:6-8)

Turnul Babel
Parlamentul European










Timp de zece veacuri încheiate a fost zidit turnul Babel european, şi nouă ne-a revenit nefericita vedenie. Omul european a ajuns la ameţeala sa fatală. L-a dus pe supraom în vîrful turnului său Babel, voind a desăvîrşi prin el zidirea sa.

Stau şi mă întreb de unde le vin unora astfel de idei. Cum au fost ei educaţi, ce li s-a băgat în cap când erau mici, ce şcoli au făcut, ce probleme au avut în viaţă - toate astea au contribuţia lor la naşterea, în anumite creiere, a ideilor precum cea de mai sus. 
Am văzut multe astfel de tâmpenii, confecţionate pe o unică reţetă: se ia un citat din Biblie, se caută o asemănare cu ceva din prezent, se pun laolaltă într-un document, se face un mic comentariu din care nu se înţelege mai nimic şi apoi se bea o bere. La pasul al doilea, apar cititori (traşi şi ăia la indigo), care se îngrijorează, ridică degetul arătător (cam ca Păunescu atunci când recita), apoi dau textul mai departe, altora, spunându-le "luaţi aminte!". Şi asta e tot. Tâmpenia colosală se răspândeşte rapid şi produce efecte asupra celor needucaţi, slabi de înger, predispuşi la misticisme etc.
În cazul de faţă, e vorba despre o pretinsă asemănare între Turnul Babel şi sediul Parlamentului European. După mine, cele două clădiri nu seamănă decât prin faptul că sunt circulare. Dar să presupunem că seamănă. OK, ce ar putea să însemne asta? După mintea celor care au lansat ideea, ar putea arăta că oamenii s-au apucat să reconstruiască Turnul Babel, într-un fel de frondă la adresa lui Dumnezeu. La Parlamentul European se duc reprezentanţii ţărilor membe, care provin din multe colţuri ale Europei, vorbesc limbi diferite, dar acolo, la Parlament, toată lumea o dă pe engleză. Asta ar reprezenta o tentativă de a reveni la o limbă de tip adamic, al cărei rol l-ar juca engleza. Sfidarea e maximă, voinţa lui Dumnezeu este încălcată, se reface ceea ce El a distrus şi tot aşa. După mintea mea, asta este bullshit.
A doua posibilitate e cea în care s-a construit o clădire ca un turn tocmai pentru a avea o semnificaţie sugerată de Biblie. Câte nu se fac plecând de la Biblie! Mărul, de exemplu, e simbol aproape universal al păcatului, îl folosesc scriitorii, regizorii, arhitecţii, dar nimeni nu interpretează asta ca pe o încercare de a ne reîntoarce în vremea lui Adam. În cazul Parlamentului European, ce simbol mai firesc, inteligibil de toată lumea, s-ar putea găsi pentru un loc unde vin oameni care vorbesc un milion de limbi şi totuşi reuşesc să se înţeleagă folosind o limbă pe care o ştiu toţi?
Dar deh, în România este posibil orice, teoria conspiraţiei este cunoscută de toţi şi aplicată non-stop.
Însă nu doar în România, după cum se poate vedea aici.
Şi o ultima observaţie: nimeni nu ştie cum arăta în realitate Turnul Babel, tot ce vedem azi sunt reprezentări ale unor artişti, făcute cu mult după ce nu mai exista nici urmă de turn.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!