Toporaşii
Denumire ştiinţifică: Viola odorata.
Denumiri populare: tămâioară,
zambilă de grădină, viorea.
Prezentare. Sub denumirea de toporaşi
identificăm o mică şi sensibilă plantă de primăvară ce aparţine familiei
violaceelor. Această plantă are un rizom scurt şi destui de subţire, din care
se dezvoltă rădăcini, stoloni şi frunze reniforme cu peţiolul lung. Florile au
o codiţă lungă, culoare violetă, rareori albă, roză sau albastră, şi miros
foarte plăcut. Apar în lunile martie şi aprilie. Toporaşii
cresc prin rariştile şi poienile pădurilor de foioase, tufărişuri, fâneţe, pajişti.
Pentru nevoi medicinale se recoltează rizomii, împreună cu rădăcinile. Valoare medicinală
au, însă, şi frunzele şi florile. Se prepară infuzie, cataplasme, sirop, suc, pulbere,
poţiuni, decoct.
Substanţe active importante: o substanţă specifică numită violină, saponine, ulei esenţial, acizi. Uleiul
esenţial se găseşte nu numai în rizom şi rădăcini, ci şi în fiori şi chiar în
frunze.
Întrebuinţări.
Extractele de toporaşi sunt cunoscute ca un bun expectorant, cu efecte în
combaterea tusei şi a bronşitelor. Sunt utilizate şi în caz de constipaţie,
blocaje stomacale şi intestinale, reumatisme, gută, inflamaţii ale tractului
intestinal şi ale căilor urinare, gripe. Preparatele din toporaşi sunt şi bune
cicatrizante şi antiinflamatoare şi, de asemenea, vomitive, purgative,
sudorifice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu