sâmbătă, 14 decembrie 2013

Faceti-va bine (313)

Toporaşii
Denumire ştiinţifică: Viola odorata.
Denumiri populare: tămâioară, zambilă de grădină, viorea.
Prezentare. Sub denumirea de toporaşi identificăm o mică şi sensibilă plantă de primăvară ce aparţine familiei violaceelor. Această plantă are un rizom scurt şi destui de subţire, din care se dezvoltă rădăcini, stoloni şi frunze reniforme cu peţiolul lung. Florile au o codiţă lungă, culoare violetă, rareori albă, roză sau albastră, şi miros foarte plăcut. Apar în lunile martie şi aprilie. Toporaşii cresc prin rariştile şi poienile pădurilor de foioase, tufărişuri, fâneţe, pajişti. Pentru nevoi medicinale se recoltează rizomii, împreună cu rădăcinile. Valoare medicinală au, însă, şi frunzele şi florile. Se prepară infuzie, cataplasme, sirop, suc, pulbere, poţiuni, decoct. 

Substanţe  active importante:  o  substanţă specifică  numită violină,  saponine, ulei esenţial, acizi. Uleiul esenţial se găseşte nu numai în rizom şi rădăcini, ci şi în fiori şi chiar în frunze.
Întrebuinţări. Extractele de toporaşi sunt cunoscute ca un bun expectorant, cu efecte în combaterea tusei şi a bronşitelor. Sunt utilizate şi în caz de constipaţie, blocaje stomacale şi intestinale, reumatisme, gută, inflamaţii ale tractului intestinal şi ale căilor urinare, gripe. Preparatele din toporaşi sunt şi bune cicatrizante şi antiinflamatoare şi, de asemenea, vomitive, purgative, sudorifice.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!