Tarhonul
Denumire ştiinţifică: Artemisia
dracunculus.
Prezentare. Tarhonul
este o plantă
aromatică, erbacee, perenă,
din familia compozitelor. Este
originar din Asia,
fiind considerat un
aromatizant. Are o
tulpină lemnoasă, înaltă până la 1,5 metri, ramificată. Frunzele sunt
înguste şi lungi (până la 10 cm lungime), ascuţite la vârf. Florile, dispuse în
capitule, au culoarea alb-verzuie, albenă sau brună, tarhonul având perioada de
înflorirea din iulie şi până spre sfârşitul toamnei.
Substanţe active importante: săruri minerale,
pectină, celuloză, substanţe azotoase, ulei eteric, acetaldehidă, cumarină,
vitaminele B1 şi C. Uleiul eteric conţine estragol. Acest ulei se află nu numai
în tulpini, frunze şi flori, ci şi în rădăcini, practic întreaga plantă fiind
uleioasă şi aromată.
Întrebuinţări. Preparatele de tarhon combat
infecţiile, sunt diuretice, fac poftă de mâncare, sunt expectorante, stimulează
digestia. Tarhonul are efecte benefice în cazul afecţiunilor pulmonare,
hepatice, biliare, renale,
gastro-intestinale, fiind un
stimulent activ în funcţionarea acestor organe şi sisteme fiziologice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu