marți, 3 ianuarie 2012

Secolul XII

Traditia taierii porcului de Ignat este cel mai probabil pagana si nu este incurajata de Biserica. Citez dintr-un text aparut pe site-ul crestinortodox.ro
Nu stiu care este originea acestui obicei. Potrivit unor cercetatori, acest ritual al injunghierii porcului nu era facut pentru indestularea familiei cu hrana, caci el amintea de jertfele aduse in antichitate zeitatilor care se nasteau si mureau in perioadele de innoire a timpului calendaristic. De aceea, in ziua de Ignat, fiecarui membru al familiei i se facea o cruce cu sangele porcului si se spunea ca e bine sa vezi sange in aceasta zi.

Tinand seama ca astazi oamenii nu se mai insemneaza cu sangele porcului, din acesta zi nu mai ramane decat indestularea pantecelui. Cert este ca Biserica nu poate recomanda si incuraja taierea porcilor in vreme de post.
Atat de mare era credinta celor din vechime, incat ei respectau cu sfintenie vremea postului. Astfel, taierea porcului se facea dupa Craciun, ca nu cumva sa se spurce vreun vas cu carne de porc, cu "de dulce". Astazi, se crede ca porcul trebuie taiat in ziua de Ignat, pentru ca de acum incolo nu se mai ingrasa, nu mai pune carne pe el si nu mai mananca, pentru ca si-a visat taierea.
Asadar, se poate petrece Craciunul fara sa mananci porc. Ori fiecare roman vrea sa aiba pe masa tot felul de bunatati porcesti si atunci taie godacul de Ignat. Inclusiv credinciosii, cei care asculta orbeste de Biserica, pana si ei umplu masa de Craciun cu carnati si toba preparate din porcul taiat cu cinci zile inainte. Stau si ma intreb cum e posibil ca regulile bisericesti sa fie abandonate in timp. Pentru ca daca ele sunt cu adevarat legi (nu ca alea privind alcoolemia), ar trebui sa nu existe abatere de la ele. Ar trebui ca Biserica sa interzica raspicat taierea porcilor de Craciun, nu doar sa sopteasca pe site-uri comentarii precum cel pe care l-am citat. Ce e aia "Biserica nu recomanda si nu incurajeaza?" Ar trebui sa spuna clar: "Biserica interzice". Sunt curios cati dintre crestini ar tine seama de aceasta interdictie.
Si mai e ceva. Cum naiba mai pot unii sa creada nebunii de genul "porcul isi viseaza taierea de Ignat"? Secolul XXI? Hai sa fim seriosi, suntem tot in secolul XII.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!