marți, 10 decembrie 2013

Halal justitie

De multe ori spun oamenii ca s-au saturat de justitie, de paragrafe, de chichite, de interpretari si, mai cu seama, de avocati. Motivele lor sunt intemeiate, pentru ca justitia pare a fi indreptata mai cu seama catre scoaterea basma curata a infractorilor decat catre restaurarea dreptatii. Exista nenumarate cazuri in care infractori periculosi sunt eliberati pe motive procedurale: ba ca nu au fost citati corect, ba ca nu stiu ce articolas pe baza caruia au fost umflati nu e constitutional, ba ca faptele s-au prescris si cate si mai cate. Este o adevarata frenezie a eliberarilor pe baza interpretarii (si de multe ori a rastalmacirii) legilor, care le da drumul printre noi unor indivizi care au furat, au jefuit, au batut, au omorat. 
Actiunea unui avocat care a fost angajat de cineva pus sub invinuire este indreptata, cum spuneam, in directia eliberarii clientului sau. Pentru asta, prima intrebare pe care avocatul trebuie sa i-o puna clientului este: "ai savarsit sau nu fapta pentru care esti invinuit?" Iar clientul trebuie sa spuna adevarul, pentru ca una e apararea unui vinovat si alta apararea unui nevinovat. Cu alte cuvinte, avocatul trebuie sa stie exact pe cine apara. Ei bine, cand avocatul afla ca sta in fata unui vinovat, el isi canalizeaza energiile catre mistificarea realitatii. Pentru ca el se duce in instanta si pledeaza "nevinovat" in timp ce stie foarte bine ca realitatea e alta. Legal, avocatul respectiv ar trebui sa-si denunte clientul. Moral ar fi sa refuze sa-l apere. Pentru ca ideea de justitie este simpla: apararea nevinovatilor. Ori cei mai multi avocati ii apara pe vinovati.
Sunt cazuri in care faptele au fost comise cu martori. In urma unor lungi procese, cu stramutari, amanari, exceptii, recuzari si tot tacamul, faptuitorii sunt eliberati. Pai asta e justitie? Sa presupunem ca un dement omoara un om cu masina pe care o conduce beat. Ce poate sa mai invoce un avocat in favoarea criminalului? In mod normal, absolut nimic. Numai ca lucrurile nu stau asa. Incepe imediat hora procedurala. Intai se contesta calitatea seringii cu care s-au recoltat probele de sange si se descopera ca instrumentarul din laborator e mai vechi decat cere nu stiu ce normativ. Apoi se cere repetarea analizelor. Dupa aia se descopera ca politistul care l-a saltat pe ucigas n-a procedat regulamentar si i-a incalcat drepturile. Se merge in justitie si se cer termene pentru angajarea unui avocat, apoi pentru studierea dosarului. Se iese la televizor si se fac declaratii de genul "clientul meu este nevinovat, nu se poate dovedi ca a fost el la volan, el este bolnav de ficat si nu bea decat suc de fructe si ceaiuri, alcoolemia a fost mare din cauza ca a baut multe asemenea sucuri inainte de accident" si o multime de alte rahaturi care pentru un avocat (bine platit, desigur) sunt capete de tara, lucruri foarte importante, pentru ca, desigur, avocatul are uriasa misiune de a nu lasa ca un nevinovat sa intre la puscarie etc. In continuare este recuzat completul de judecata, pentru ca s-a descoperit ca o ruda de gradul trei a ucigasului a avut ceva de impartit cu nepoata unuia dintre judecatori si acesta, desigur, ar putea sa nu fie obiectiv in judecata lui. Dupa aia se cere stramutarea procesului in alt judet, unde ucigasul nu e asa cunoscut si presiunea publica pentru condamnarea lui nu e atat de mare - asta fiind pretextul, in realitate stramutarea facandu-se la o anumita instanta, unde anumiti judecatori pot fi cointeresati in vederea aplicarii unei sentinte convenabile. Trec anii, ucigasul e liber, iar victima lui zace la doi metri sub pamant. Opinia publica migreaza la alte subiecte. Rudele victimei se lasa induplecate cu bani. La Parlament, se voteaza legi privind amnistierea unor categorii de fapte penale. Pana la urma, ucigasul scapa fara nicio zi de puscarie. Si cand autorul omorului este liber, in sensul ca si ultima posibilitate ca el sa intre dupa gratii a disparut, cand ultima fila a dosarului acestuia a fost intoarsa, iar dosarul a fost legat si dus la arhiva, atunci vom spune ca s-a infaptuit actul de justitie. S-a facut, adicatelea, dreptate: mortul sub pamant si ucigasul in libertate. Fiecare la locul lui, acolo unde e drept sa stea. Halal justitie!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!