marți, 3 ianuarie 2012

Faceti-va bine (12)


Ardeiul iute
Denumire știinţifică: Capsicum annuum.
Prezentare. Ardeiul iute este o plantă anuală din familia solanaceelor. Are o talie redusă și o serie de particularităţi care, uneori, uimesc. Florile ardeiului iute, mici și numeroase, sunt grupate și au culoarea albă, roșie, galbenă sau  violetă. În mod obișnuit, în culturile mari, ardeiul înflorește din iunie și până în septembrie.
Fructele, binecunoscute tuturor din bucătărie și din farfuria cu mâncare, sunt verzi, galbene sau roșii.
O plantă familiară, deci, celor mai mulţi dintre noi, dar care încă ascunde destul de multe secrete. Utilizat în alimentaţia curentă, ardeiul iute este, de exemplu, mai puţin cunoscut ca plantă medicinală. În anumite condiţii, ardeiul poate fi folosit chiar și ca plantă de ornament.
Pe lângă valoarea sa alimentară indiscutabilă, fructul ardeiului iute are și o valoare medicinală semnificativă. Pentru uz medicinal, din fructul de ardei se prepară pulbere, tinctură și chiar decoct.
Substanţe active importante: vitamina C în cantitate foarte mare, enzime, precum și vitaminele A, B1, B2. Conţine o substanţă care-i dă iuţeala, numită capsicaină.
Întrebuinţări.  Folosit  drept  condiment, ardeiul  iute  a  ajuns    fie  preţuit,  de-a lungul timpului, și ca plantă medicinală. Dacă e folosit în cantităţi moderate, ardeiul iute regularizează digestia. Consumat în cantităţi mai mari, ardeiul iute creează disconfort, dar efectele purgative sunt însemnate. Se spune că gargara cu decoct de ardei iute ajută la întărirea, și revigorarea corzilor vocale. Remarcabilă e tinctura de ardei iute deoarece poate vindeca  de  etilism cronic (câte 10  – 30 de picături de tinctură puse într-un ceai amar, care se ia în loc de alcool). Ardeiul iute poate fi folositor și în dureri reumatice, în afecţiuni musculare – revigorând mușchii supuși efortului. Ardeiul iute este, de asemenea, antiinflamator și antiseptic și se folosește în bolile de plămâni, ca expectorant.
De reţinut: ardeiul iute poate vindeca de etilism și tot ardeiul iute e cel care poate da o nouă viaţă coardelor vocale.
P13 Arinul negru



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!