luni, 23 ianuarie 2012

Faceti-va bine (39)

Captalanul
Denumire știinţifică: Petasites hybridus.
Prezentare. Captalanul este o erbacee perenă din familia compozitelor. Cu o înălţime la maturitate de până la 40 cm, captalanul are frunze mari, late, consistente, ușor  cărnoase. Înflorește  înainte  de  înfrunzire,  prin  martie-aprilie.  Rizomul,  adică tulpina subpământeană, este puternic, gros, asemănător rizomilor care trăiesc în locuri umede.
Captalanul poate fi găsit pe malul lacurilor, al râurilor, prin zone mlăștinoase, fiind iubitor de apă. Pentru  aplicaţii  în  medicina naturistă se recoltează rizomii, frunzele  și  florile. Rizomii se culeg toamna, la sfârșitul perioadei de vegetaţie.
Substanţe active importante. Până în prezent, în captalan au fost evidenţiate două  substanţe, cu totul deosebite ca efect terapeutic:  petazina  și  inulina  (un polizaharid).
Întrebuinţări. Sub formă de infuzie, preparatele de captalan au efecte antispastice, calmante, expectorante, vasodilatatoare, analgezice. Ceaiul de captalan se folosește în calmarea crampelor neuro-musculare, în relaxarea și regularizarea activităţii căilor respiratorii, în bolile de inimă – fiind un bun vasodilatator – și, mai nou, se încearcă utilizarea sa în tratamentul bolilor canceroase (s-au făcut deja cercetări ale căror rezultate s-au dovedit încurajatoare). Captalanul se va administra doar sub îndrumarea  medicului, deoarece petazina poate avea efecte nedorite asupra sistemului nervos.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!