duminică, 18 martie 2012

Faceti-va bine (80)

Cuişoarele / Arborele de cuişoare
Denumire ştiinţifică: Syzygium aromaticum.
Denumire populară: caraboi.
Prezentare. Arborele de cuişoare este o plantă ce creşte în zonele calde, având înfăţişarea unui arbust. Pentru utilizare în bucătărie, dar şi pentru întrebuinţări medicinale se recoltează mugurii florali, care se usucă şi, după caz, se prelucrează. Deshidrataţi, aceşti muguri au forma unor cuişoare.

Pentru tratamente se prepară un extract apos, dar efecte medicinale se pot obţine şi prin condimentarea diverselor alimente, folosindu-se cuişoarele ca atare. După cum se ştie, cuişoarele au o aromă cu totul deosebită.
Substanţe active importante: eugenol, farnesol, rezine, vanilină, acetat de eugenol. Important este compusul numit eugenol, care este un ulei volatil.
Întrebuinţări. Cuişoarele au proprietăţi antiseptice, stomahice, tonice, sudorifice. Pot fi utilizate pentru provocarea poftei de mâncare, în reglarea activităţii tractului gastro-intestinal, ca tonic în caz de oboseală, pentru combaterea durerilor de cap. Uleiul de cuişoare este folosit, mai nou, în combaterea durerilor şi inflamaţiilor reumatice, în gingivite şi stomatite, în tratarea rănilor, arsurilor, plăgilor.
Ceaiul de cuişoare este eficient în tratarea guturaiului şi a gripei. Pentru a potenţa efectele acestui ceai, se combină cu alte plante aromatice. Cuişoarele au din ce în ce mai mare importanţă şi în aromoterapie. În practica obişnuită, cuişoarele se asortează nu numai cu alimentele, dându-le un gust bun, ci şi cu vinul fiert, realizându-se astfel un tonic general de excepţie în sezonul rece.
Consumate în cantitate mare, preparatele pe bază de cuişoare pot provoca probleme la nivelul plămânilor, al sângelui, al sistemului nervos.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!