Cruşinul
Denumire ştiinţifică:
Rhamnus frangula.
Denumiri
populare: lemn câinesc, pasachină, salbă moale, paţachină, spinul cerbului,
tufa prafului de puşcă.
Prezentare.
Cruşinul este un arbust din familia ramna ceelor. Dacă are condiţii cât de cât
favorabile, poate ajunge la înălţimea de trei metri. Florile acestui arbust sunt
alb - verzui. Este un melifer recunoscut. Fructele au culoarea roşie, dar în
timp se înnegresc. Pentru terapii se foloseşte coaja, dar nu proaspătă, ci după
un an, timp în care pierde din toxicitate.
Preparatul medicinal care se obţine este un decoct.
Preparatul medicinal care se obţine este un decoct.
Substanţe
active importante: compuşii antrachinonici.
Întrebuinţări.
Decoctul de coajă de cruşin are proprietăţi laxative (sau purgative) evidente.
Tot cu decoctul de cruşin se pot combate viermii intestinali. De asemenea, preparatul
stimulează secreţia biliară a ficatului şi contribuie la fortificarea fibrelor colagene
din piele şi a ţesuturilor din arterele bolnave. Din lemnul de cruşin se poate
produce un cărbune considerat foarte bun pentru fabricarea prafului de puşcă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu