marți, 13 martie 2012

Faceti-va bine (77)

Cruşinul
Denumire ştiinţifică: Rhamnus frangula.
Denumiri populare: lemn câinesc, pasachină, salbă moale, paţachină, spinul cerbului, tufa prafului de puşcă.
Prezentare. Cruşinul este un arbust din familia ramna ceelor. Dacă are condiţii cât de cât favorabile, poate ajunge la înălţimea de trei metri. Florile acestui arbust sunt alb - verzui. Este un melifer recunoscut. Fructele au culoarea roşie, dar în timp se înnegresc. Pentru terapii se foloseşte coaja, dar nu proaspătă, ci după un an, timp în care pierde din toxicitate.
Preparatul medicinal care se obţine este un decoct.
Substanţe active importante: compuşii antrachinonici.
Întrebuinţări. Decoctul de coajă de cruşin are proprietăţi laxative (sau purgative) evidente. Tot cu decoctul de cruşin se pot combate viermii intestinali. De asemenea, preparatul stimulează secreţia biliară a ficatului şi contribuie la fortificarea fibrelor colagene din piele şi a ţesuturilor din arterele bolnave. Din lemnul de cruşin se poate produce un cărbune considerat foarte bun pentru fabricarea prafului de puşcă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!