Creţușca
Denumire știinţifică: Filipendula ulmaria.
Prezentare. Creţușca este o plantă meliferă
bine cunoscută de apicultori. Mierea obţinută de la florile acestei plante are
calităţi terapeutice de excepţie. Creţușca este o erbacee perenă, din familia
rozaceelor. Se dezvoltă destul de mult, ajungând până la 1,20 metri înălţime,
tulpinile aeriene fiind răsfirate. Tulpina subpământeană, adică rizomul, este aproape
pietroasă. Creţușca înflorește în lunile iulie și august, florile fiind, de
obicei, albe, uneori având nuanţe spre galben. Planta preferă solul calcaros, crescând
în zonele umede, mlaștini, iazuri, lacuri. Este răspândită mai ales în zona montană
și submontană. Pentru practici medicinale se recoltează florile, rizomii, frunzele.
Cel mai întrebuinţat preparat este infuzia.
Substanţe active importante: taninuri, vanilină, heliotropină, glucozide, acid salicilic, fier, sulf, calciu.
Întrebuinţări. Infuzia de creţușcă este astringentă,
tonică, diuretică și antihidropică. Preparatele pe bază de flori contribuie la
calmarea durerilor provocate de reumatismul articular. Infuzia de flori de
creţușcă reduce febra, precum și durerile generate de calculii renali și
biliari.
Preparatele din creţușcă au efecte pozitive și
în tratamentul scrofulozei, al gutei și al mușcăturilor de șarpe. În unele
ţări, infuzia de creţușcă este utilizată în producerea de bere și vin, dându-le
acestor băuturi un parfum special.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu