Curmalul
Denumire ştiinţifică: Phoenix dactylifera.
Prezentare. Curmalul este un palmier.
Evident, creşte şi mai ales rodeşte în zonele calde, de la cele subtropicale şi până la cele ecuatoriale. Face
parte din familia aracaceelor, fiind originar din oazele Egiptului şi ale Peninsulei Arabice. Poate
atinge înălţimea de 25 de metri. Este golaş până în vârf, unde are un mănunchi
de frunze de doi-trei metri lungime fiecare. Tulpina are scoarţa arămie, cu
multe crăpături. Curmalele sunt produse de palmierii femele, fiind nişte fructe foarte hrănitoare. Uscate şi prelucrate, curmalele sunt
măcinate, rezultând o făină din care se face pâine. In unele locuri se produce
inclusiv un vin de curmale. Palmierul care face curmale este socotit un arbore
legendar, o plantă magică, simbol al iubirii, al speranţei, al supravieţuirii.
Curmalele se consumă în primul rând ca atare, apoi în combinaţie cu lapte, ceai, cu alte băuturi, în care se înmoaie şi devin delicioase. Din curmale se prepară şi o infuzie.
Substanţe active importante: săruri minerale
(mai ales fier şi magneziu), cumarină, vitaminele A, D şi cele din complexul B,
zaharuri (în cantitate mare), protide.
Întrebuinţări. Curmalele au proprietăţi relaxante, făcând parte
dintre alimentele care, după ce sunt consumate, creează o stare de confort
general – fizic şi
psihic. Aceste fructe exotice reglează funcţionarea sistemului respirator şi au acţiune
antiinfecţioasă, antianemică, revitalizantă. Sunt cunoscute şi
ca favorizante
ale expectoraţiei, cu efecte
în bolile de piept. Sunt recomandate copiilor, sportivilor, gravidelor,
convalescenţilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu