miercuri, 28 martie 2012

Traseism pre-electoral la varf

Ca om care a facut politica, nu pot decat sa ma bucur ca am iesit din haznaua asta nenorocita. Spun asta acum, inainte de alegeri, cand vad cum ies la iveala, ca dintr-o mlastina, cadavrele. Tara fierbe. De la consilierii locali si pana la presedintii partidelor, cu totii isi fac socoteli legate de ce portie de cascaval ar putea sa mai apuce. Fel de fel de conserve care au stat in asteptare, se desfac acum si te lasa sa intrezaresti mizeria care colcaie pe fiecare centimetru patrat al culiselor politicii. Intai a fost Melescanu - liberal de frunte, om serios, asezat, care stie ce spune. Dintr-odata am constatat ca el era omul lui Basescu in PNL. Apoi a urmat Frunzaverde - mason de frunte, un greu al pedelistilor. Brusc am aflat ca el e omul liberalilor in PDL.
La nivelele inferioare, transferurile intre partide se fac cu viteza luminii. Te intalnesti cu un primar liberal, vorbesti cu el, stabilesti anumite lucruri iar a doua zi cand te duci la el, conform intelegerii, afli ca toata treaba s-a modificat, pentru ca acum omul e uneperist. Sau invers, nu are nicio importanta.
Problema lui Frunzaverde este insa una cu totul speciala. El pleaca la PNL nu oricum ci cu doua conditii: sa fie candidatul USL la presedintia CJ Caras Severin (deci sa ramana unde a fost si pana acum) si, atentie, sa devina vicepresedinte al PNL. Conditii la auzul carora un penelist simplu ar trebui sa se ia cu mainile de cap. 
Atunci cand intra in partide, romanilor li se explica frumos ca e vorba de organizatii in care toti au aceleasi drepturi, ca fiecare membru are in ranita bastonul de maresal, ca prin munca asidua orice membru poate deveni presedinte al partidului si poate ocupa orice functie etc. Credulul intra in partid si ia de bune toate astea. Apoi, pe masura trecerii timpului, constata ca de fapt nu e asa. In realitate, posturile inalte sunt pentru aia care au putere sau bani foarte multi. Un membru oarecare nu are nicio posibilitate sa ajunga deputat cata vreme locurile sunt ocupate de anumite gasti. In plus, el nu are nici macar acces la deputati, prefecti, senatori, ministri, care de indata ce au fost alesi sau numiti, urca la etaj si ridica trapa dupa ei - gata, noi aici, sus si voi acolo, jos. Cei de sus se vad cu cei de jos doar in campaniile electorale, sau in timpul unor actiuni cum a fost cea organizata de Varanul Felix in Piata Universitatii, asta iarna. Exista si unii deputati care se mai duc prin teritoriu si discuta cu oamenii. Imi spunea unul dintre acestia, cu sinceritate: "discutam degeaba, oricum nu pot sa rezolv nimic, dar ii ascult, le zic ca o sa incerc..."
Cu toate astea, membrii adevarati ai partidelor sunt consecventi. Nu pleaca in alta parte, nu se dezic, nu-si depun carnetele de partid. Pentru ei, conteaza macar si ca odata la patru ani sunt luati in seama, se intalnesc cu liderii si reprezentantii lor, pun tara la cale, lipesc afise, fac propaganda etc. Pentru oamenii astia conteaza foarte mult ca a castigat partidul lor o pozitie de primar sau alegerile parlamentare. Ei sunt bucurosi ca ajunge prefect unul de-al lor, care, chiar daca in scurt timp devine inaccesibil, ramane o speranta pentru eventualele situatii cu adevarat exceptionale. 
Iata insa ca acum si aceasta minima satisfactie le este luata membrilor simpli ai partidelor. Sa ne gandim ce se va fi intampland acum in Caras Severin, unde Sorin Frunzaverde este pe cale sa devina candidatul liberal pentru presedintia Consiliului Judetean. Cati liberali vor fi in judet, pusi in situatia de a vota pentru cineva care pana acum le-a fost prezentat drept reprezentantul Satanei, omul dictatorului Basescu, exponentul mizeriei morale etc etc. Crin Antonescu a spus-o raspicat, in multe randuri: pedelistii sunt persoane nefrecventabile. Nu pedelistii cu exceptia lui Frunzaverde, ci pedelistii. Ori acum ni se spune ca unul dintre nefrecventabili intra in PNL si nu oricum ci ca vicepresedinte, sarind, asadar toate etapele, devansand oameni cu ani grei de munca in PNL si cocotandu-se intr-una dintre cele mai inalte pozitii din partid. Ce va spune Crin Antonescu in aceasta situatie? El, care si-a batut joc continuu de UNPR pe care l-a catalogat drept bidon in care se aduna traseistii etc. Crin Antonescu vorbeste despre o "revolutie a bunului-simt". Perfect, cu totii ne-am dori asa ceva. Se pare insa ca aceasta revolutie se infaptuieste cu aceleasi mijloace de care se folosesc si ceilalti - nefrecventabilii. 
UNPR nu a ridicat niciodata pretentia ca ar fi un partid condus pe baza unor principii morale de la care nu se poate abate nimeni. Dimpotriva, Gabriel Oprea s-a grabit sa-i cheme in UNPR pe toti cei care doresc sa intre intr-un partid nou, fara sa puna conditii de genul "primim numai non-traseisti". Nici PDL nu a facut asemenea jocuri de imagine. In schimb, PNL nu a incetat sa isi atribuie, prin vocea lui Crin Antonescu, principii inalte, moralitate, rectitudine si multe altele. Crin Antonescu a impartit in mai toate discursurile sale, clasa politica in doua: cei legati de Basescu si restul lumii. Cei legati de Basescu sunt niste indivizi nefrecventabili, rebuturi ale politicii etc etc, iar ceilalti sunt oameni cinstiti, corecti, care vor binele romanilor. Nu conteaza ca intre cei din urma au ajuns sa se numere, astfel, oameni ca Voiculescu, Iliescu, Nastase, Voicu si multi altii: toti basistii sunt buni de dusi la groapa de gunoi, pe cand noi, ceilalti, suntem perfecti pentru a ocupa toate manetele puterii. 
In aceste conditii, cum poate justifica Antonescu primirea lui Frunzaverde in PNL si, inca, urcarea lui intr-o pozitie foarte inalta? Ce mesaj poate sa aiba el pentru membrii de rand ai PNL, care au luat mereu de bune afirmatiile lui Antonescu despre pedelistii jefuitori de tara etc? Frunzaverde n-a fost pana acuma printre ei? N-a fost el baronul local pedelist de Caras Severin? Nu a facut el parte din camarila lui Basescu? Prin ce minune a devenit deodata bun sa ocupe fotoliul de vicepresedinte al PNL?
Crin Antonescu se afla in fata unui serios examen in ceea ce priveste credibilitatea lui ca liberal autentic si promotor al "revolutiei bunului simt". Tare sunt curios sa vad cum se va descurca.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!