miercuri, 21 martie 2012

Faceti-va bine (81)


Curcuma / Curry
Denumire ştiinţifică: Curcuma xantorrhiza.
Prezentare. Curry este un condiment în care compusul cel mai activ este extractul din planta numită curcuma. Această plantă este originară din insulele Indoneziei şi din India. În prezent, varietăţi de curcumă se cultivă şi în zona mediteraneană. Pentru nevoi medicinale se întrebuinţează rizomul, din care se prepară infuzie, extract, pulbere.

Substanţe active importante: două substanţe specifice – curcumina şi ciclocurcumina, ulei esenţial, camfor.
Întrebuinţări. Preparatele pe bază de curcumă au proprietăţi tonice, depurative, bactericide. Specialiştii sunt de părere că aceste preparate au efecte anticancerigene, fiind recomandate în profilaxia tumorilor. De asemenea, curcuma asigură o bună funcţionare a tractului digestiv, impulsionează activitatea bilei, potoleşte insistenţa şi persistenţa reumatismelor, combate infecţiile urinare, contribuie la dizolvarea pietrelor de la bilă. Forma cea mai frecventă sub care se întâlneşte curcuma la noi este condimentul numit curry. Condimentul este folosit ca atare sau în diverse preparate alimentare, cum ar fi, de pildă, muştarul. Curry conţine circa 15% extract de curcumă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!