joi, 5 ianuarie 2012

Faceti-va bine (18)

Bananierul
Denumirea știinţifică: Musa paradisiaca; Musa sapietus.
Prezentare: Bananierul este o plantă anuală ce crește în zonele tropicale. Face parte din familia musaceelor. Tulpina, ierboasă, poate ajunge până la opt metri înălţime. Frunzele din vârful tulpinii sunt cu adevărat uriașe – pot avea și trei metri lungime. O inflorescenţă de bananier ajunge, la rându-i, până la un metru lungime. 

Bananierul are flori femele și flori masculine, bananele fiind produse de florile femele. Bananele sunt grupate sub forma unui ciorchine cu circa 200 de fructe, având o greutate de 30 – 40 kg. După ce a rodit, planta moare, înmulţirea fiind făcută prin lăstarii de la rădăcină. Acești lăstari sunt luaţi și plantaţi, înfiinţându-se astfel noi culturi de bananieri. Pentru  nevoi medicinale  se  poate utiliza  planta în  întregime.  În mod curent se folosesc  lăstarii,  rădăcinile, florile  și,  bineînţeles,  fructele  atât  de  cunoscute  și  de apreciate  de  toată  lumea. Din planta de bază, ca și din celelalte părţi, de altfel, se obţine suc, se prepară extracte, decocturi, infuzii. Prin arderea întregii plante se obţine o cenușă, ce are și ea valenţe medicinale.
Substanţe active importante: bananele conţin protide, lipide și nu mai puţin de 67 de glucide. Aceste fructe tropicale conţin și săruri minerale, vitaminele A, B, C și E, enzime.
Întrebuinţări.  Se  spune  despre  banană  că  este  tot  atât  de  hrănitoare  cât  și carnea. Totuși, banana nu este un aliment complet deoarece conţine puţine substanţe grase și azotate. Cu toate acestea, bananele au o mulţime de aplicaţii medicinale. Cu excepţia celor bolnavi de diabet (care, totuși, pot consuma flori fierte  de bananier), banana  poate fi consumată  de  oricine  și mai ales de către cei care depun efort fizic și intelectual susţinut. Cenușa obţinută prin arderea plantei este folosită pentru calmarea durerilor de burtă, reglând activitatea din tractul gastro-intestinal. Tot cu cenușă de bananier se tratează și crizele de ulcer. Extractele de plantă se folosesc în afecţiuni cum ar fi diareea și dizenteria, cât și în tratarea unor maladii ale sistemului nervos (isteria, epilepsia). Preparatele din rădăcinile bananierului au acţiune tonică și antiscorbutică. Cu sucul de rădăcină se tratează blocajele urinare. Sucul de flori de bananier îmbunătăţește situaţia persoanelor suferinde de dismenoree sau menoragii. Banana este recomandată copiilor, fiind utilă în procesul de creștere, în general, și mai ales în întărirea sistemului osos.
Bananele sunt afrodiziace, antiscorbutice, diuretice, laxative. Ele trebuie, totuși, consumate „cu discernământ”.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!