luni, 2 ianuarie 2012

Faceti-va bine (9)

Angelica
Denumire știinţifică: Angelica archangelica.
Denumire populară: angelină, iarba îngerilor, buciniș.
Prezentare. Angelica este o plantă erbacee aromatică. Face parte din familia umbeliferelor. La maturitate poate avea înălţimi cuprinse între 50 cm și 1,5  metri. Frunzele acestei plante sunt mari, penate, iar florile alb-verzui. Folositoare în aplicaţii medicinale este planta în întregul ei, dar rădăcina și seminţele au cea mai mare valoare medicinală.  Din  aceste părţi se  prepară  infuzie,  tinctură,  praf  de rădăcină, vin tonic, cremă.
Substanţe active importante: terpene, rășini.
Întrebuinţări. Două domenii sunt de mare importanţă în ceea ce privește utilizarea medicinală a acestei plante: apără de boli contagioase și este un  antidot  străvechi împotriva otrăvirilor cu beladonă (mătrăgună), cucută, brândușă de toamnă. Preparatul de angelică este un bun tonic digestiv, fiind cunoscut, de asemenea, ca antispasmodic, carminativ, sudorific, diuretic, expectorant.
Afecţiuni în care  se  pot  utiliza  preparatele  de  angelică:  tuberculoză,  afecţiuni respiratorii, tulburări menstruale, rahitism, lipsă de poftă de mâncare, reumatism. Cu preparate de angelică se combat starea de sfârșeală, starea de oboseală  generală, lipsa de poftă de viaţă, slăbiciunea fizică și chiar scorbutul. Cândva, angelica era socotită plantă-minune, rădăcina ei fiind numită Rădăcina Sfântului Spirit. Există fel de fel de legende și chiar adevăruri despre această plantă care, se spunea cândva, îl reîntoarce pe om din drumul său spre moarte și-l readuce pe calea cea luminoasă a vieţii.
Angelica (Angelica archangelica) este o plantă ocrotită de lege.


Angelica de pădure
Denumire știinţifică: Angelica sylvestris.
Denumiri populare: angelină, iarba îngerilor, anghelică – aceleași ca și pentru Angelica archangelica.
Prezentare. Angelica de pădure este o erbacee de mari dimensiuni – poate atinge doi metri. Aparţine familiei umbeliferelor. Rizomul este puternic, gros. Frunzele, grupate câte două sau trei, au formă penat-sectată. Angelica de pădure este o plantă care înflorește târziu, în partea a doua a verii, prin iulie și august, florile fiind roze sau roșiatice. Mediul de viaţă al acestei plante se află în zone ceva mai umede, în preajma apelor curgătoare, în lunci, pe fâneţe, în păduri.
Pentru  terapii  medicinale  se  folosesc,  cu  precădere,  rizomii  (împreună  cu rădăcinile), dar și seminţele. Se poate utiliza și planta întreagă. Preparatele care se obţin sunt aceleași ca și la Angelica archangelica, adică infuzie, tinctură, pulbere de rădăcină, vin tonic, cremă.
Substanţe active importante: ulei esenţial, cumarine, ostol, angelicină, imperatorină.
Întrebuinţări. Rizomii și rădăcinile de angelică de pădure au o acţiune stomahică notabilă, reglând și revigorând activitatea tractului gastro-intestinal.
Angelica de pădure este recomandată, încă din vechime, ca remediu în bolile de rinichi. Preparatele obţinute din angelică de pădure sunt indicate, de asemenea, în anorexie (lipsă de poftă de mâncare), mai ales atunci când aceasta apare în contextul unor afecţiuni pe fond nervos. În acest caz, specialiștii recomandă utilizarea unui preparat de angelică de pădure sub formă de infuzie.
În  general,  angelica  de  pădure  este  considerată  un  revitalizant  puternic, tratamentele cu extractele din această plantă trezind organismul la o nouă viaţă.
Angelica de pădure se întrebuinţează, prin tradiţie, și în medicina veterinară.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!