vineri, 9 martie 2012

Faceti-va bine (74)

Creţişorul, creţişoara
Denumire  ştiinţifică: Alchemilla vulgaris.
Prezentare. Creţişoara este o plantă erbacee perenă, aparţinând familiei rozaceelor. Se remarcă prin rizomi puternici şi frunze palmat - lobate. Face parte din familia rozaceelor şi creşte până la 40 cm înălţime. Înfloreşte din primăvară şi până în toamnă, florile fiind mici, de culoare galben - verzui. Creţişoara creşte în zonele montane  şi în regiunile de sub munte, în fâneţe, pe pajişti, pe grohoti şuri, în terenuri puternic frământate. 

Importanţă medicinală au florile şi rizomii, dar şi cozile frunzelor. Florile şi rizomii se pot utiliza şi în stare proaspătă, aplicându-se direct pe zona afectată, sau se prelucrează pentru a se obţine decoct, tinctură, extract fluid, cremă sedativă.
Substanţe active importante. Creţişoara este o plantă bogată în taninuri şi substanţe amare, mulţi dintre compuşii ei fiind încă necunoscuţi în momentul de faţă.
Întrebuinţări. Planta (florile  şi rizomii) se utilizează de mult timp în medicina populară pentru tratarea diareilor, a sângerărilor, a calculilor renali, pentru vindecarea înţepăturilor de insecte  şi a abceselor. Importante din punct de vedere terapeutic sunt şi cozile frunzelor de creţişoară, din care se prepară infuzie. Cozile acestor frunze constituie materie primă  şi pentru industria farmaceutică, fiind utilizate în producerea unor medicamente sau de compuşi ai unor medicamente.
În Evul Mediu, această plantă se bucura de mare atenţie din partea alchimiştilor, deoarece dimineaţa au pe frunze nişte picături roz pe care aceştia le numeau Apa Cerească si care erau indispensabile – ziceau ei – pentru fabricarea pietrei filosofale.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!