joi, 12 ianuarie 2012

Faceti-va bine (26)

Brâncuţa
Denumirea știinţifică: Sisymbrium officinale.
Denumiri populare: buberic, bubornic, buruiana de răul băieţilor, frunza voinicului, jebghiu de munte, muștar alb, năsturel, usturoiţă.
Prezentare.  Brâncuţa  este  o  plantă  erbacee  aparţinătoare  familiei  cruciferelor. Are tulpină păroasă și flori galbene. Înălţimea sa poate ajunge până la 70 cm. Pentru medicaţie se culeg frunzele, părţile tinere ale plantei, vârfurile cu tot florile de pe ele.
Substanţă activă importantă: sinigrozida.
Întrebuinţări. Este cunoscută mai ales popular ca una dintre cele mai utile plante care se folosesc pentru bolile specifice anotimpului rece. Are un puternic efect antiinflamator și totodată un efect diuretic. Cu brâncuţa se tratează coardele vocale bolnave sau obosite, precum și laringitele și faringitele, fiind un antiinflamator eficient.  Cel  mai  cunoscut  preparat  din  brâncuţă  este  sub  formă  de  infuzie,  dar  se poate  folosi  și  sucul  de  brâncuţă,  cu  condiţia  ca  acesta  să  fie  proaspăt.  Pentru  ca sucul de brâncuţă să aibă un gust cât de cât acceptabil se va dizolva în el lapte, fiind bune și siropul sau mierea. Utilă în practica medicinală este și tinctura de brâncuţă, deocamdată mai puţin cunoscută și utilizată.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!