Brâncuţa
Denumirea
știinţifică: Sisymbrium officinale.
Denumiri populare:
buberic, bubornic, buruiana de răul băieţilor, frunza voinicului, jebghiu de
munte, muștar alb, năsturel, usturoiţă.
Prezentare.
Brâncuţa este o plantă erbacee
aparţinătoare familiei cruciferelor. Are tulpină păroasă și flori
galbene. Înălţimea sa poate ajunge până la 70 cm. Pentru medicaţie se culeg
frunzele, părţile tinere ale plantei, vârfurile cu tot florile de pe ele.
Substanţă activă
importantă: sinigrozida.
Întrebuinţări.
Este cunoscută mai ales popular ca una dintre cele mai utile plante care se
folosesc pentru bolile specifice anotimpului rece. Are un puternic efect
antiinflamator și totodată un efect diuretic. Cu brâncuţa se tratează coardele
vocale bolnave sau obosite, precum și laringitele și faringitele, fiind un
antiinflamator eficient. Cel mai cunoscut
preparat din brâncuţă este sub formă
de infuzie, dar se poate folosi și
sucul de brâncuţă, cu condiţia ca
acesta să fie proaspăt. Pentru ca sucul de
brâncuţă să aibă un gust cât de cât acceptabil se va dizolva în el lapte, fiind
bune și siropul sau mierea. Utilă în practica medicinală este și tinctura de
brâncuţă, deocamdată mai puţin cunoscută și utilizată.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu