vineri, 27 iulie 2012

O scrisoare din Polonia

Vă adresez aceste cuvinte de solidaritate şi de sprijin. Cred că exprim atitudinea polonezilor, care îşi dau seama destul de bine de situaţia internaţională şi ştiu ce se întâmplă astăzi în ţara voastră.
Încercarea oligarhiei de sorginte comunistă de a-l răsturna pe preşedintele ales în mod legal este clară pentru oricine înţelege câtuşi de puțin realitatea politică. Este un atac asupra democraţiei şi independenţei naţiunii române, executat de aceia care nu-şi ascund fascinaţia pentru Vladimir Putin.

Preşedintele Traian Băsescu s-a străduit cu succes să-şi ancoreze ţara în lumea occidentală, a încercat să restabilească în ea principiile elementare ale justiţiei şi să condamne trecutul comunist mincinos şi criminal. Acest lucru a dus la declanşarea unei campanii de ură împotriva lui, la fel ca aceea pe care ne-o amintim, în Polonia, în privinţa Preşedintelui Lech Kaczynski, de pioasă amintire. Ceea ce vedem astăzi este o tentativă de restaurare a “sistemului Iliescu”, un sistem oligarhic, mincinos şi corupt, care a tras foloase pe seama ţării, iar democraţia a redus-o la aparenţe nesemnificative.
Am înţeles că, împotrivindu-se acţiunilor ilegale ale taberei guvernamentale, preşedintele a apelat la boicotarea referendumului. Aceasta nu elimină orice posibilitate de manipulare din partea autorităţilor. Se pare că oligarhia, care dispune de mari resurse şi este sigură de sine, va încerca să facă tot ce-i stă în putere pentru a scăpa de preşedintele care a devenit reprezentantul României independente. Noi, în Polonia, credem totuşi că în cele din urmă el va ieşi învingător, iar românii vor reuşi să-şi apere democraţia şi suveranitatea. Acest lucru este important pentru noi, nu numai din pricina simpatiei pe care nu putem să nu o simţim la vederea unor oameni care luptă pentru aceleaşi idei ca şi noi. Este de asemenea şi un sentiment al comunităţii de destin care leagă popoarele din Europa Centrală şi de Est. Suntem conştienţi de faptul că depindem unii de alţii, şi că împreună ne vom putea atinge ţelurile mai repede.2 comentarii:

  1. Hai la vot bai nea, lasa dracului propaganda! Fa-ti presedintele popular, nu-l lasa laudat de Kaczynski si hulit de ai lui. Si nu servi la rece nici textul: cine nu voteaza, e cu Basescu. Textul ala e valabil numai daca admitem ca si mortii din morminte, si vii din spitale sint cu el.

    RăspundețiȘtergere

După mine!