sâmbătă, 2 noiembrie 2013

Numele sfintilor

O observatie exceptionala facuta de prietena mea virtuala Rodica Raican pe wall-ul ei de Facebook, ma indeamna sa scriu aici despre onomastica la romani. Care romani, in proportie covarsitoare, se declara crestini ortodocsi. Care romani se inghesuie an de an sa pupe moastele sfintelor si sfintilor in raclele purtate prin manastiri, asteptand la cozi kilometrice, imbulzindu-se si calcandu-se in picioare. In sfarsit, care romani tin toate posturile, se inchina evlavios de cate ori trec prin fata unei biserici, indeplinesc constiincios tot felul de ritualuri crestine si spera ca facand toate astea, Dumnezeu ii va lua de-a dreapta Lui.
Ei bine, ma intreb de ce romanii ortodocsi nu-si boteaza copiii cu numele sfintilor din calendarul bisericesc. Dupa cum este stiut, in fiecare zi a anului, ortodocsii sarbatoresc anumiti sfinti, despre care se spune ca ii apara pe cei nascuti in acele zile. Iata, de exemplu, chiar astazi sunt pomeniti sfintii mucenici Achindin, Pigasie, Anempodist, Elpidifor si Aftonie. Iar maine urmeaza sa o pomenim pe sfanta mucenita Achepsima. Cum bine observa Rodica Raican, cei nascuti azi ar putea primi, la botez, unul dintre prenumele din sinaxar. Si atunci, sfintii mucenici respectivi ar fi protectorii celor care le poarta numele, i-ar apara de necazuri si i-ar ajuta cand sunt la ananghie. 
Cu toate astea, oamenii nu-si boteaza copiii in acest mod. Daca ar face-o, atunci desigur ca fiecare dintre noi ar intalni oameni pe care sa-i cheme, spre exemplu, Anempodist Ionescu sau Achepsima Popescu, ori o astfel de intalnire e foarte putin probabila. Oamenii continua sa-si boteze copiii cu prenumele clasice: Ion, Maria, Lucian, Marin, Andrei, Alina, Irina etc. Desigur ca si astea provin tot din nomenclatorul bisericesc, dar este de mirare ca ele sunt acceptate, pe cand celelalte sunt evitate.
Dragi crestini ortodocsi care va spovediti dupa randuiala, care mergeti la toate slujbele, care dati acatiste si inconjurati bisericile in genunchi, de ce nu faceti pentru copiii vostri acest lucru simplu dar important, anume botezarea cu numele sfintilor din sinaxar, care sfinti ii vor proteja toata viata? Multi oameni in ziua de azi platesc pentru ca la nasterea copilului medicii sa preleveze celule stem din placenta, pentru a le folosi peste ani in cazul unor boli altminteri nevindecabile. Dar cei multi si amarati, care n-au bani pentru asa ceva, insa au o credinta neabatuta, de ce nu folosesc prilejul de a da noilor nascuti o asigurare gratuita, botezandu-i Macrobie, Aristobul, Ripsimia, Barnava, Golinduhia, Onufrie, Serapion sau Xenofont?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!