Susanul
Denumire ştiinţifică: Sesamum indicum.
Prezentare. Susanul este o
erbacee anuală care-şi are originea în regiunile tropicale.
Creşte şi în zona mediteraneană. Face parte din familia pedaliaceelor. Tulpina
de susan poate ajunge la 1,5 metri înălţime, fiind păroasă. Frunzele, care acoperă
planta de sus şi până jos, sunt dantelate. Susanul are flori galbene. Pentru alimentaţie şi pentru terapii se recoltează seminţele.
Acestea se folosesc în diverse preparate alimentare, fiind foarte hrănitoare.
Din seminţele de susan se obţine un ulei foarte bun, cu virtuţi medicinale. Pentru
terapii se folosesc şi frunzele de susan, din care se prepară un decoct.
Substanţe active importante: în seminţe – proteine, substanţe grase, vitaminele B, D, E, F, ulei în
cantitate mare, până la 65%; în ulei – două substanţe specifice (sezamol şi
sezamolin), fitosterine, esteri, alcooli.
Întrebuinţări.
Calităţile
medicinale ale susanului sunt cunoscute încă din antichitate, acesta fiind
benefic în bolile respiratorii, în afecţiuni intestinale ca diareea şi
dizenteria, în deranjamente ale ciclului menstrual, în infecţii urinare. Seminţele
de susan alină în suferinţe precum hemoroizii, constipaţiile, indigestiile.
Contribuind la o bună digestie, seminţele de susan facilitează, totodată, şi
asimilaţia. Se afirmă despre seminţele
de susan că ar avea efecte şi în boli grele, cum ar fi neuroparaliziile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu