Denumire ştiinţifică: Crocus sativus.
Prezentare. şofranul face parte din
familia iridaceelor şi provine din Asia. Este o
erbacee perenă de mici
dimensiuni. Tulpina şofranului
este consistentă, uşor lemnificată şi se ramifică în partea
superioară. Frunzele sunt lungi, liniare, iar florile, violet-deschis, prezintă
nişte striaţii, nişte linii roşietice. şofranul este o plantă de cultură. Valoare
medicinală au florile, mai exact spus stilele şi stigmatele florilor de şofran (stilele
şi stigmatele sunt părţi ale pistilului), din care se extrage o substanţă
galbenă ce conţine uleiuri eterice cu miros specific. Din florile şofranului se
prepară infuzie, pulbere şi tinctură.
Substanţe active importante: două substanţe
specifice – picrocrocina şi crocina.
Întrebuinţări. Preparatele obţinute din şofran
se utilizează atât pentru afecţiuni interne, cât şi externe. şofranul este un
tonic recomandat atât pentru tractul gastro - intestinal, cât şi pentru
sistemul nervos central. Are acţiune şi asupra spasmelor. De asemenea,
preparatele pe bază de şofran au rol însemnat în reglarea menstruaţiei. De
remarcat faptul că preparatele de şofran sunt, în acelaşi timp, tonice şi
sedative, calităţi ce echilibrează funcţiile şi activitatea întregului
organism. De altfel, prin tradiţie, şofranul
este considerat un
agent al stării
de bine, chiar
al bunei dispoziţii.
Printre altele, şofranul „topeşte” mâncărurile grele din stomac, uşurând
digestia. Este indicat şi în tuse
violentă prelungită, în
astm şi spasme
bronhice. Femeile cu
experienţă consideră şofranul drept
un remediu de
încredere într-o afecţiune
chinuitoare, tipic feminină –
menstrele dureroase, însoţite de dureri lombare. Se spune despre şofran că
acţionează şi împotriva anumitor cancere. Ideea este preluată din străvechea şi
experimentata medicină populară din Extremul Orient. şofranul are aplicaţii şi
în stomatologie. Astfel, el poate însoţi pasta de dinţi în întreţinerea şi
tratarea gingiilor şi a rădăcinilor dinţilor. De pildă, se recomandă şofranul în
frecţiile gingivale, pentru revigorarea gingiilor, precum şi în calmarea unor
dureri şi corectarea unor anomalii din cavitatea bucală. şofranul se foloseşte şi
pentru condimentarea mâncărurilor, precum şi pentru a colora unele produse
alimentare, fiind un colorant natural foarte sănătos, cu atât mai mult cu cât
are virtuţi medicinale de excepţie.
Calităţi
medicinale are şi şofrănaşul (Carthamus tinctorius), o erbacee din familia compozitelor.
Această plantă are florile roşii, dispuse în capitule, flori care dezvoltă, de asemenea,
puteri medicinale (în
întărirea imunităţii organismului,
de exemplu). Seminţele şofrănelului
sunt însă mult
mai importante prin
faptul că au
în conţinutul lor circa 35 – 40%
substanţe uleioase, folosite în industrie, dar şi în programele de alimentaţie
sănătoasă, naturistă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu