Talpa gâştei
Denumire ştiinţifică: Leonurus
cardiaca.
Denumiri populare: cătuşniţă, talpa
lupului, laba lupului, somnişor.
Prezentare. Talpa
gâştei este o erbacee perenă,
puternică, înaltă de circa
un metru. Frunzele sunt lungi, crestate, peţiolate. Florile, dispuse la
subsuoara frunzelor, au culoare roz
sau roşie violacee.
Talpa gâştei este
o plantă meliferă.
Creşte în flora spontană de la
câmpie şi deal, prin liziere, pe maidane înţelenite, pe marginea drumurilor,
prin tufărişuri şi foste exploatări forestiere.
Pentru utilizări medicinale se
recoltează partea aeriană a plantei, cu precădere vârfurile înflorite, cu tot
cu ramuri şi flori, din care se prepară infuzie, tinctură şi pulbere de frunze şi
flori. Substanţe active importante:
ulei volatil, alcaloizi,
tanin, glucozide (cu
efect cardiotonic), vitamine (A, C, E), leonurina – un compus specific.
Întrebuinţări. Se
spune despre talpa gâştei că poate avea efecte de trei ori mai puternice decât
ale valerianei. Preparatele din talpa gâştei au influenţă directă asupra sistemului nervos
central. Influenţează, totodată,
şi activitatea inimii,
temperându-i funcţionarea
oscilatorie, fluctuantă. Talpa
gâştei este un
sedativ ce acţionează
şi asupra fiecărui organ în parte, reechilibrându-l, reducându-i starea
de încordare, de excitaţie
nervoasă. Prin compuşii
ei diverşi şi
deosebit de activi,
talpa gâştei este indicată în stări depresive, în tulburări
de menopauză, în reglarea presiunii sângelui, în hipertensiune, în tulburări
neuro-vegetative. Talpa gâştei este, de asemenea, un bun factor stabilizator al
activităţii stomacale şi intestinale. Preparatele din această plantă se
folosesc şi în aplicaţii externe, fiind cicatrizante şi antiinflamatoare. În
aceste cazuri, infuzia de talpa gâştei se utilizează la comprese, dar şi pentru
băi şi spălături locale. Potrivit medicinii tradiţionale, talpa gâştei este una
dintre plantele medicinale de cea mai mare importanţă în tratamentul unor
afecţiuni greu de stăpânit – bolile de inimă pe fond nervos.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu