Ştevia
Denumire ştiinţifică: Rumex
patientia.
Denumiri populare: dragomir, măcriş
de grădină.
Prezentare. Ştevia, o plantă ce aparţine
de familia poligonaceelor, este o erbacee perenă foarte frecventă în flora
spontană din România. Tulpina este dreaptă,
puternică, înaltă până
la doi metri. În
partea superioară, tulpina de ştevie este
ramificată, purtând pe ea frunze
mari, cu peţiolul
consistent. Florile sunt grupate, verzui, purtând pe ele un cerc roşu-palid
sau roşu-vişiniu. Pentru nevoi
alimentare se culeg
frunzele tinere, primăvara,
atunci când se
dezvoltă doar frunzele bazale.
Substanţe active importante: în cantitate
semnificativă vitamina C, acid tartric, acid oxalic (oxalaţi), săruri minerale.
Întrebuinţări. Preparatele din ştevie, în
forma lor naturală, nefiartă, au proprietăţi depurative, diuretice, tonice.
Consumul de ştevie este indicat, cu precădere, în lunile de primăvară, pentru
detoxifierea organismului. Prin proprietăţile sale depurative, ştevia curăţă
organismul de toxinele adunate în decursul iernii şi, de aceea, este folosită
cu succes în curele de primăvară. Prin influenţa sa asupra organismului, ştevia
contribuie şi la accelerarea proceselor de mineralizare, de reechilibrare a
organismului, cândva fiind
considerată şi un
antiscorbutic important. Capacitatea
şteviei de a
combate scorbutul trebuie luată în seamă şi în ziua de azi. Ştevia este
recomandată şi în restabilirea echilibrelor gastrice, fiind alcalinizantă. Preparatele
din rădăcină – aceasta fiind partea cu adevărat medicinală a şteviei – au eficienţă
în tratarea unor boli de piele (cum ar fi pecinginea, bubele dulci), epuizare fizică
şi nervoasă, reumatism, gută, insuficienţă hepatică, icter, infecţii ale
pielii. Preparatele din seminţe,
sub formă de
decoct, sunt folosite
ca laxativ, ca purgativ. Tot ca purgativ este folosită şi
ştevia stânelor sau măcrişul cailor (Rumex alpinus), o specie de ştevie care
creşte mai ales în zonele montane, pe locurile unde au poposit turmele de oi
sau pe locul stânelor. Ştevia stânelor are o tulpină subpământeană de forma unui
rizom, pentru nevoi
medicinale prelucrându-se acest
rizom şi rădăcinile sale. Ştevia
stânelor are un
rol notabil în
declanşarea peristaltismului intestinal.
Ştevia şi rădăcina
de ştevie sunt
contraindicate celor suferinzi
de afecţiuni pulmonare şi ale
căilor respiratorii, celor cu stomac sensibil, reumaticilor şi bolnavilor cu
suferinţe articulare, celor cu pietre la ficat sau la rinichi. Potrivit unor
medici specializaţi în
probleme naturiste, preparatele
pe bază de ştevie
pot crea mari
probleme dacă sunt
luate în cantitate
mare, mai ales
în cazul preparatelor obţinute
din rădăcini şi seminţe. Ştevia
rămâne cunoscută şi
preţuită pentru faptul
că este o
mâncare de primăvară, cu efecte
importante în combaterea toxinelor şi resuscitarea organismului după perioada
iernii. Efectele sale medicinale, mai puternice sau mai puţin puternice, nu fac
decât să amplifice
plăcerea de a
consuma, la începutul
primăverii, această mâncare nouă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu