Catolicii fac cozonacii maine. Ortodocsii sambata viitoare. Si pentru unii si pentru ceilalti, pun aici o reteta de cozonaci pe care o am de la Daniela Donu, care, la randul ei, o are de la fata Mariei Lataretu. Recomand cu caldura aceasta reteta. Sper sa mananc si eu de de sarbatoarea Pastelui. Uite reteta, pentru doi cozonaci:
- 1kg faina, 200g zahar tos, 50 g drojdie (cub), 6 galbenusuri, 500
ml lapte, 200 ml ulei (sau untura
curata, usor topita), 2 pliculete de zahar vanilat, 1 sticluta esenta de
vanilie, 1-2 lingurite coaja de lamaie, 1 lingurita rasa de sare.
- Pentru
umplutura: - stafide, rahat, crema de nuci ( 2 cani de nuca macinata, 2-3
linguri de lapte, 2-3 linguri de cacao, 4-5 linguri cu zahar, 1- 2 sticlute esenta de rom; se amesteca aceasta
compozitie, pana devine o pasta mai groasa, daca e nevoie se mai adauga putin
lapte); aceasta umplutura se mai poate face din nuca macinata, putin zahar si
scortisoara si - pentru a se lega - putin lapte (este foarte buna si aceasta
compozitie) sau bucatele de rahat colorat.
- IMPORTANT: toate ingredientele pentru cozonac trebuie lasate la temperatura camerei decuseara;
- se
cerne faina intr-un ligean; intr-un castronel, se dizolva drojdia cu
putina sare si apa calduta; se presara deasupra putina faina si se lasa la
crescut;
- se
separa albusurile de galbenusuri si galbenusurile se amesteca cu lingurita de
sare, lasandu-se momentan deoparte;
- se
incalzeste laptele in care se adauga zaharul tos, pliculetele de zahar de
vanilie, esenta de vanilie, coaja de lamaie; se amesteca pana se topeste zaharul;
- se
face un cuib in mijlocul fainii din ligean si se incorporeaza usor laptele
pregatit;
- se
adauga si galbenusurile, se incorporeaza toata faina si se framanta bine;
- se
adauga uleiul si se mai framanta pana se incorporeaza bine si acesta;
- se
da o forma rotunda aluatului, se face cruce, se presara putina faina, se
acopera cu un stergar curat si se da la crescut intr-un loc caldut si ferit de
curent;
- cand
aluatul e crescut se imparte in 4 parti, se unge planseta sau masa pe care
pregatesti cu ulei, se ia primul sfert, se intinde cu mana se presara compozitia
din nuca sau rahat sau stafide, se ruleaza si se da deoparte; la fel se
procedeaza si cu urmatorul sfert dupa care cele doua rulade se impletesc si se
aseaza in tava de cozonac in care in prealabil a fost asezata o coala de hartie
de copt;
- la
fel se procedeaza si cu al doilea cozonac
- se lasa la crescut in tava, dupa
care se ung cozonacii cu ou batut ( traditional se ung cu pene de curcan, dar
daca nu avem pene de curcan cu o pensula de bucatarie), se presara cu zahar
tos, se dau la cuptorul preincalzit, la foc mic, nu stiu la cate grade, cert e
ca trebuie sa se coaca incet, pana prind o culoare maroniu inchis; se incearca
cu o scobitoare sau pai de la matura, si daca nu se ia coca inseamna ca sunt copti;
un alt mod de a depista daca s-au copt este si faptul ca se desprind de
marginile tavii.
Mireasma cozonacului copt in casa inobileaza Sarbatorile si aduce bucurie si prosperitate; miroase a Sarbatoare, pe langa ouale rosii, mielul aburind si mirosul proaspat de flori ale primaverii, toate acestea aduc speranta si nadejde, mai ales cand suntem inconjurati de cei dragi la masa de sarbatoare.
Mireasma cozonacului copt in casa inobileaza Sarbatorile si aduce bucurie si prosperitate; miroase a Sarbatoare, pe langa ouale rosii, mielul aburind si mirosul proaspat de flori ale primaverii, toate acestea aduc speranta si nadejde, mai ales cand suntem inconjurati de cei dragi la masa de sarbatoare.
Din
cele 6 albusuri ramase se face un mic chec, care cu siguranta va fi bucuria
copiilor, mai ales daca il colorati cu fulgi de cocos de diferite culori sau
colorant alimentar; se bat albusurile cu 6 linguri de zahar fff bine, se
adauga zahar vanilat 1-2 pliculete, un praf de sare, un plic de praf de copt
stins in otet si 6 linguri de faina cu varf, cernute; se toarna in tava de chec
unsa cu ulei si tapetata cu faina, se adauga miez de nuca, se coloreaza cu
fulgi de cocos si se da la cuptor la foc mic, cand este copt se scoate din tava
si se presara cu zahar pudra; se serveste cand se raceste - este foarte bun cu un
pahar de lapte dulce.
Cozonacul merge foarte bine cu un pahar de
vin rosu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu