sâmbătă, 20 aprilie 2013

Faceti-va bine (238)

Pirul
Denumire ştiinţifică: Agropyron repens.
Denumiri populare: chir, răgălie, grâul mâţei.
Prezentare. Pirul, aparţinător familiei gramineelor, este o plantă foarte puternică. Poate ajunge până la 1,50 metri şi poate fi socotită nemuritoare, datorită rădăcinilor sale. Ori de câte ori partea aeriană a pirului este distrusă, din rădăcinile sale va răsări, implacabil, o nouă plantă. Foarte rezistent este şi rizomul care, de asemenea, va da noi tulpini sau chiar plante separate, dacă este tăiat. Frunzele pirului sunt liniare, aspre, de un verde închis. Florile sunt galben-verzui, foarte mici, grupate în spice. Pentru farmacia verde se recoltează rizomii. Din aceşti rizomi, naturiştii prepară decoct, extract, ceaiuri şi chiar infuzie. Multă vreme, infuzia a fost cel mai utilizat preparat, mai nou punându-se accentul pe decoct. În combinaţie cu alte plante medicinale, pirul contribuie la realizarea unor importante ceaiuri medicinale. 
Substanţe active importante: ulei volatil, saponine, săruri de potasiu, acid salicilic, vitaminele A şi B, zaharuri, gume, amidon.
Întrebuinţări. Pirul, o buruiană foarte dăunătoare pentru culturi, este, în schimb, o valoroasă plantă medicinală. Preparatele din rizomii de pir au acţiune diuretică, antimicrobiană, detoxifiantă, febrifugă. În urma tratamentului cu pir se remarcă, de asemenea, evoluţii remineralizante, mai ales la nivelul sistemului osos. Ceaiurile de pir sunt laxative, fiind recomandate diabeticilor. Pirul acţionează într-o serie întreagă de afecţiuni: reumatism, gută, bronşite, răceli, boli de rinichi. Rizomii de pir sunt recoltaţi şi pentru utilizări în industria farmaceutică sau în cea alimentară. De pildă, în industria alimentară, din rizomi de pir se fac siropuri, bere, un înlocuitor de cafea. Pirul este căutat şi în medicina tradiţională veterinară – elimină calculii, ce se formează în perioada rece, în stomacul animalelor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!