duminică, 28 aprilie 2013

Cum am devenit hot de biciclete (10)

Nu mai ştiu câţi ani aveam când mama şi tata s-au despărţit, dar cred că era prin 72-73. S-au despărţit doar în fapt, în acte figurau în continuare ca soţ şi soţie. Mai târziu, mama avea să-mi spună că a făcut aşa pentru ca eu să fiu protejat, altfel aş fi avut, poate, necazuri la şcoală şi la facultate – asta pentru că nu era în regulă, în acele vremuri, să vii dintr-o aşa-numită „familie dezorganizată”. Părinţii mei, divorţând, ar fi dat naştere unei astfel de familii. Aşa că au ales dezorganizarea în fapt, pentru că nu asta conta, ci hârtiile, pe care figurau în continuare ca soţ şi soţie.
Mama a plecat la Busea şi Bunelu, bunicii mei şi m-a luat cu ea. Din momentul ăla, n-am mai avut familie, ci părinţi, lucru de care mi-am dat seama după mulţi ani, când nu mai era nimic de făcut. La 12-13 ani, însă, lucrurile astea nu erau prea importante. Stăteam cu mama şi bunicii, mergeam la tata când aveam chef şi profitam din plin de faptul că ei se întreceau să-mi arate cât de buni părinţi sunt. Vreau să spun că dacă pe vremea când stăteam toţi trei împreună mi-aş fi dorit, să zicem, o maşinuţă electrică, n-aş fi primit-o. Aşa însă, numai ce deschideam gura şi ori mama, ori tata, se repezeau să-mi cumpere orice-mi trecea prin cap.
Nu după multă vreme, am devenit ceea ce se numea pe-atunci „un copil dificil”. Mă „înhăitasem” cu băieţii din cartier şi mă ţineam numai de rele. Plecam în pădure cu gaşca şi nu mai ajungeam pe-acasă decât noaptea. Chiuleam de la şcoală, începusem să fumez, înjuram ca un birjar şi câte altele. Mama nu mă putea stăpâni şi poate că măcar din pricina asta regreta oarecum decizia de a pleca de lângă tata. Dar nu a mai dat înapoi. În schimb, a vorbit cu tata şi l-a rugat să facă ceva. El a venit într-o zi şi m-a ameninţat cu Liceul Militar din Breaza. Adică ori mă potoleam, ori mă ducea la Breaza cu forţa şi acolo m-ar fi strunit ofiţerii de n-aş mai fi crâcnit. Trebuie să recunosc că perspectiva asta mi-a dat ceva fiori şi chiar am lăsat-o mai moale pentru un timp cu aventurile.
Cel mai bun prieten al meu era Nicu, despre care am mai scris aici. Eram aproape nedespărţiţi într-un timp, mai ales că el locuia la numai câţiva metri de noi: nu trebuia decât să mă caţăr pe un zid, să alerg câţiva metri pe creasta lui şi gata, eram în faţa uşii lui Nicu. Multe am mai făcut noi doi în acei ani şi cred că dacă mama ar mai trăi ar putea povesti zile întregi despre nopţile în care nu putea dormi pentru că nu ştia pe unde umblu împreună cu Nicu, despre telefoanele pe care le primea de la diverse persoane indignate care-o înştiinţau că m-au văzut la Cafe-Bar sau la Palace, în companii dubioase, ori despre nu ştiu ce conflicte în care fusesem implicat prin locuri unde nu s-ar fi gândit nimeni că aş avea ce să caut.
Era de prevăzut că toate astea nu mă vor duce la nimic bun. Urma să ajung la şcoala de corecţie sau chiar mai rău – croncăneau unii şi alţii, care în aparenţă o compătimeau pe mama, dar în realitate se bucurau de tot ce i se întâmpla datorită mie.
Unul din cei care sufereau cel mai tare alături de mama era Ponor. Nu pot nici azi să-mi explic ce căuta familia Ponor  în vizită la noi tot la două trei zile. Doar el era „banditul”, duşmanul familiei, cel care ne luase lumina din camera lui Babaca. De ce oare îl aducea mama la noi în casă, împreună cu Veturia? Să fi fost un fel de afront la adresa lui tata? Nu am reuşit să înţeleg niciodată. În orice caz, până la urmă, văzând că Ponorii sunt oameni la locul lor, că nu am de ce să-mi fie frică de ei, chiar am devenit amic cu „banditul”. Atât de amic încât uneori, când mergeam pe la tata, luam bicicleta care stătea pe coridor, rezemată de calorifer, făceam o tură cu ea şi o duceam înapoi. La început făceam asta numai după ce băteam la uşa lui Ponor şi îi ceream voie să iau bicicleta; mai târziu însă, o luam direct, pentru ca „banditul” îmi dăduse voie: „Ia-o şi plimbă-te, nu trebuie să o ceri mereu”.
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la ce urma să se întâmple cu bicicleta asta. 
P9


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!