duminică, 30 martie 2014

Adevarul lui Blaga

Mare porcarie si clasificarea stiintifica. Distruge orice puseu de romantism, orice fior de mister, stinge flacara fanteziei, neutralizeaza imaginatia. Ucide, vorba lui Blaga, "corola de minuni a lumii". Nu stiu de ce trebuie sa-si bage oamenii de stiinta nasurile peste tot si, mai ales, sa explice cum stau lucrurile. N-ar putea sa tina pentru ei tot ce constata? Bunaoara, de ce trebuie sa ne spuna ei ca pielea omului e un organ? Cum adica un organ? Adica asa, ca rinichii si splina? Doamne fereste! Adica atunci cand mangai sanul iubitei, mangai de fapt unul dintre organe? Cand ii spui "ce fina e pielea ta", e ca si cum i-ai spune "ce ficat lucios ai"? Dar este abominabil!
Propun ca oamenilor de stiinta sa le fie interzisa comunicarea publica a rezultatelor la care ajung. Sa nu li se permita sa vorbeasca despre ceea ce fac ei in laboratoare, despre eprubete, celule, reactii chimice, ADN, despre oase, electroforeza, cheratina, fotosinteza, descuamare, despre baze, gaze si acizi, arderi si hemoroizi, albumina si matreata, monogliceride, greata, despre tartru si lipide, tetanos si actinide, fosfor si epidemii, fibre si angioplastii, Avogadro si Carnot, entalpie, antricot, si in general sa taca, orice or fi vrand sa faca. Sa se dea legi stricte, iar cei care le incalca si vorbesc despre lucrurile astea sa fie dusi in desertul Sahara si lasati acolo sa-i calcineze soarele, asa cum masonii care dezvaluie tainele lojilor sunt arsi, simbolic, intre coloane.
Cei care doresc, in copilarie, sa devina oameni de stiinta, sa fie triati fara mila, doar cei mai siguri dintre ei din punct de vedere al discretiei fiind admisi in Templu. La intrare, vor fi obligati sa depuna cel mai infricosator juramant, pe care sa nici nu cuteze a gandi ca l-ar putea incalca vreodata. 
Si atunci, toate s-ar intoarce la locurile lor: norii ar fi din nou lungi troiene calatoare adunate-n cer gramada, marea si-ar scutura din nou coama de spume si vant, stejarii ar avea iarasi brate pe care le-ar ridica spre cer, iarba ar fi, ca la-nceput, blana Pamantului, iar pielea ar redeveni misterioasa pazitoare adormita pe care trebuie s-o trezeasca prin mangaieri indragostitii, atunci cand vor sa fie din doi, unul .


2 comentarii:

  1. Căci spune Blaga :"...şi tot ce-i neînţeles/ se schimbă-n neînţelesuri şi mai mari..." Dar mai spune şi că "tot largul lumii e urzit/ din părul tău". Sincer, n-aş vrea să ies în lume şi să mă încâlcesc în părul cuiva. :) Poezia e o deschidere imaginativă nelimitată, ştiinţa o limitare în realul palpabil, dar una dinamică totuşi. Deci să dăm atât Raţiunii cât şi Simţirii ce-i a fiecăreia în parte.

    P.S. Mulţumesc pentru aprecierea articolului meu.

    RăspundețiȘtergere

După mine!