Zămoşiţa
Denumire ştiinţifică:
Hibiscus trionum; Hibiscus ternatus.
Denumire populară:
macul ciorii.
Prezentare. Zămoşiţa este
o erbacee din familia maivaceelor. Tulpina, ramificată de la bază, ajunge până
la 80 cm înălţime, fiind acoperită cu perişori tari. Frunzele, păroase şi
peţiolate, au formă lobată sau penată. Florile, care se dezvoltă din iunie şi
până în septembrie, au
culoarea galben-deschis şi
mijlocul purpuriu.
Fructul este o capsulă. Această plantă care
este, de fapt, o buruiană, apare îndeosebi în culturile legumicole, dar şi în
pârloage sau pe terenuri înţelenite.Pentru uz medicinal se recoltează părţile aeriene ale
plantei. Se prepară infuzie, decoct, extract.
Substanţe active
importante: flavone, săruri minerale, arabinoză, ramnoză.
Întrebuinţări.
Preparatele pe bază
de zămoşiţă au
proprietăţi depurative, laxative, diuretice,
antiinfecţioase şi antiinflamatoare. Cel
mai cunoscut preparat
– ceaiul de zămoşiţă – este recomandat în boli ale rinichiului şi ale
căilor urinare (mai ales pentru combaterea depunerilor, pietrelor), în
afecţiuni reumatice, cistite, abcese. Unii specialişti recomandă zămoşiţa şi în
tratarea ulcerelor şi a iritaţiilor stomacale şi intestinale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu