luni, 31 martie 2014

Romania needucata (7)

Cazul accizei la carburanti
Una dintre urmarile importante ale unei educatii corecte primite in copilarie si adolescenta este capacitatea omului de a intelege diverse legaturi simple intre lucruri, cum ar fi, de exemplu, cea dintre cauza si efect. Un om educat se presupune ca a achizitionat cateva tehnici simple ale argumentatiei si are un respect fata de corectitudinea rationamentului. El nu-si permite sa faca erori de tipul "nu sunt de acord cu legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex, pentru ca dupa aia o sa urmeze casatoria dintre oameni si animale". Omul educat argumenteaza corect, pentru ca el doreste ca discutia pe care o poarta sa conduca la aflarea adevarului si nu la infrangerea advresarului.
In Romania, care este o tara profund needucata, siluirea logicii de catre politicieni este la ordinea zilei. Una dintre metodele predilecte ale acestor oameni de nimic urmeaza modelul: "este adevarat ca eu fac porcaria X, dar si preopinentul meu a facut-o". Cu alte cuvine, acesti oameni sustin ca sunt perfect indreptatiti sa faca diverse potlogarii, pentru ca si cei care erau la putere inaintea lor le-au facut. Un exemplu bun de astfel de siluire a logicii este furnizat de cei care-l apara pe Mircea Diaconu. Dupa cum am mai spus, nu se poate gasi un raspuns satisfacator la intrebarea: "ce-l recomanda pe fostul actor sa aspire la un fotoliu de europarlamentar, cata vreme istoria nu a retinut absolut niciun fapt remarcabil legat de activitatea lui in politica si administratie?" Raspunsul, dupa mine, este simplu: nimic. Dupa altii, raspunsul este "e un mare actor" - ceea ce e profunt aberant, pentru ca daca asa ar sta lucrurile, atunci Parlamentul European ar trebui sa fie plin de actori, cu mult mai importanti decat Diaconu. In sfarsit, siluitorii logicii raspund la intrebare printr-o contra-intrebare: "dar pe Vadim, Becali si EBA cine-i recomanda?". Acest tip de raspuns prinde perfect la o populatie needucata.
Ce nu inteleg oamenii astia este ca o societate nu poate iesi din stagnare aplicand, de la o generatie politica la alta, aceleasi pattern-uri. Atunci cand o guvernare a facut erori si abuzuri, guvernarea care urmeaza nu trebuie sa continue erorile si abuzurile, afirmand ca si cei dinainte au facut la fel. Daca pana acum candidatii la europarlamentare nu au fost oameni cu merite in poitica si/sau administratie, nu este un argument pentru ca si de aici incolo candidatii sa fie lipsiti de merite. Aici e vorba de progres si bunastare, care nu se pot realiza cu astfel de silnicii. Ori populatia needucata nu pricepe nici fractura logica, nici riscul de stagnare implicat de asemenea argumente aplicate in practica de guvernanti.
Sa ne inchipuim ca intr-o tara condusa de un regim ticalos, care-si inchide cetatenii in puscarii pentru delict de opinie, ar avea loc alegeri si acel regim ar pierde puterea. Regimul care i-ar succeda ar incepe si el sa-si inchida cetatenii pentru delict de opinie si apoi, cand ar fi luat la intrebari, ar raspunde: "dar ce, aia dinainte n-au facut la fel?"
Asta s-a petrecut in Romania din 89 incoace, preponderent in perioadele in care la putere s-au aflat socialistii. Siluirea logicii este o metoda pe care nu au brevetat-o ei, insa o aplica pe scara larga, intrucat li se potriveste manusa. Ultimul, exemplu, absolut incredibil, pe care l-am intalnit chiar azi, este legat de scumpirea accizei la carburanti. Marele mincinos manipulator Victor Ponta a declarat fara sa-i tremure un muschi pe fata ca in mandatele lui Boc toate preturile au crescut, asa ca Basescu ar trebui sa o lase balta cu solicitarile lui de renuntare la acciza. Asta vine cam asa: daca voi, cand erati la putere, ati pus taxe si impozite, atunci punem si noi. Si proletarii needucati sunt de acord: "Bravo, Ponta, bine le-ai zis-o, ei vorbesc? Ei care au taiat salariile?"


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!