duminică, 7 aprilie 2013

Cei 13 si misterul (14)

A doua zi de dimineaţă, băiatul se trezi mai devreme ca de obicei. Ceilalţi dormeau şi el nu se îndură să-i scoale, aşa că rămase culcat cu capul pe spatele lui Beatrice.
Era gata să aţipească din nou, cînd uşa grajdului se deschise şi Invincibilul Ş se strecură înăuntru. Ii examină cu luare-aminte pe toţi şi cînd se convinse că dormeau buştean, se culcă lîngă Dick.
Băiatul rămase pe gînduri. Purtarea şarpelui devenea din ce în ce mai ciudată.
     Nu-i interzic, îşi zise el, să aibă aventuri nocturne, însă Invincibilul Ş pune cu siguranţă altceva la cale.
Ca să nu-i dea de bănuit şarpelui, băiatul stătu neclintit la locul său şi-şi ţinu ochii închişi. Abia după un ceas îi deşteptă pe micii săi prieteni.
   Se hotărî să pornească tot pe drumul din noaptea trecută. Pămîntul se zvîntase, iar florile îşi schimbaseră toaletele.
O crizantemă îşi pusese o rochie atît de decoltată şi de scurtă, încît stîrnise indignarea celor din jur şi încîntarea unor fluturi gazetari în căutare de subiecte de scandal.
Urmat de întregul alai de indivizi, băiatul ajunse la locul cu pricina.
     Sînge! ţipă Ursula şi simulă un leşin, căzînd în braţele lui Dick.
Intr-adevăr, băltoaca roşie era ca în noaptea precedentă, numai că băiatului i se păru că lichidul era în cantitate şi mai mare. Fără îndoială, din cauza unor mormoloci neştiutori ce-şi amena­jaseră acolo un bazin de înot. Piratul Roşu şi Vasilica îşi păstrară cu mult curaj calmul, spre deosebire de Beatrice şi Porthos. Aceştia tremurau de groază, iar Bonifaciu fu nevoit să le dea o sticluţă de săruri împrumutate de la directoarea noului bazin.
Jeff luă o probă din lichidul roşu pe o scîndurică şi consemnă într-un carnet toate faptele descoperite. Ortansa se retrăsese într-un colţ şi plîngea cu hohote. Jeff nu se putuse abţine să nu-i spună că pisica era ca şi moartă iar barza, deşi n-o prea agrease pe Rosamunda, se zguduia de plîns şi-şi făcea mustrări de conştiinţă că nu se purtase mai drăguţ cu ea. Invincibilul Ş îşi pu­sese ochelarii de soare şi mesteca un pai. Băiatul înaintă şi obsevă pete roşii traversînd cîmpia. Se luă după ele şi ajunse aproape de un tufiş de coacăze. La vreo trei metri zăcea un pumnal ruginit, ud de sînge.
     Cine l-a lăsat aici? le întrebă băiatul pe coacăze.
     Noi, răspunse una din ele, am văzut o balenă care făcea pe veveriţa. S-a apropiat de tufiş şi a rostit în puterea nopţii: „Răzbunare!“ Apoi a aruncat pumnalul şi a fugit spre lac.
     Care lac?
     ... Mi se pare că e un iaz prin împrejurimi...
     Bine, dar balenele nu locuiesc în iazuri.
     Ştiu eu? Poate că nu era chiar balenă, se codi coacăza. O fi fost un ... cocostîrc.
Băiatul o privi ironic. Era clar că tînăra coacăză minţea de îngheţau apele. Totuşi îi mulţumi pentru informaţii şi plecă mai departe.
Piratul Boşu, Bonifaciu şi Dick erau înnebuniţi. Devenise totul atît de palpitant încît cei trei îşi scoaseră pistoalele, acostau furnicile, buburuzele, cîrtiţele şi bursucii, porunceau: labele sus! şi-i perche­ziţionau cu mare zel, spunîndu-le tuturor că se înfăptuise o crimă şi că ei erau puşi să găsească armele şi obiectele particulare ale ucigaşului.
     Dar ce legătură avem noi cu criminalii? protestă o cîrtiţă bătrînă.
     Doamnă, noi ne facem datoria. Cine ştie de unde sare iepu­rele? filozofă Piratul Roşu.
     Eu nu sunt iepure, eu sunt cîrtiţă! se smucea nefericita prizo­nieră.
Insă indivizii erau de neînduplecat.
Astfel, la sfîrşitul cercetărilor, posedau o provizie de ace de brad cu care Ursula îşi făcu o nouă pieptănătură; cîteva bucăţele de pîine agonisite de furnici; un pachet de ierburi medicinale de la o buburuză suferindă; un săpun şi lame de ras de la doi bursuci şi o cutie de pudră de talc de la un melc bubos.
Incîntaţi de prada luată, fugiră după băiat. Acesta însă, nemaidescoperind nimic, se oprise lîngă o răchită şi cugeta. Deodată, o idee ca un fulger îi străbătu mintea.
      Ne întoarcem la grajd şi mai căutăm şi mîine, le spuse el. Am un plan grozav.
      Ce plan? strigară toţi într-un glas.
      Răbdare. Acum sau niciodată voi dezlega enigma.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!