luni, 1 aprilie 2013

Faceti-va bine (232)

Pepenele galben
Denumire ştiinţifică: Cucumis melo.
Denumire populară: zemos, bostan galben, cantalup.
Prezentare. Pepenele galben este o plantă erbacee anuală, cu origine exotică. Provine din zonele tropicale ale Asiei. Făcând parte din familia cucurbitaceelor, pepenele galben are o tulpină târâtoare, acoperită cu peri. Frunzele au formă palmată, iar florile sunt mici şi au culoarea galbenă. Fructul, oarecum asemănător cu al dovleacului, este deosebit de plăcut la consum, deşi valoarea sa nutritivă nu este mare. În cazul pepenelui galben, valoare medicinală au fructul şi seminţele.
Substanţe active importante: vitaminele A, B, C, zaharuri, celuloză, cenuşi, lipide, protide, săruri minerale.
Întrebuinţări. Pepenele galben este un nutrient de sezon, fiind cunoscut şi prin efectele sale medicinale. Este laxativ şi diuretic şi reglează foarte bine activitatea tractului gastro-intestinal, a căilor renale şi urinare, a rinichiului şi ficatului. Consumul de pepene galben duce la ameliorări şi în alte afecţiuni, cum ar fi cele de gută, reumatism, bilă leneşă, anemie. Pepenele galben şi preparatele de pepene galben combat infecţiile intestinale. Datorită compoziţiei sale uşoare, pepenele galben este recomandat şi diabeticilor. Pulpa fructului, dar şi extractele de seminţe, se folosesc şi în aplicaţii externe – în cosmetică, de exemplu – dar şi pentru tratarea unor afecţiuni ale pielii (inflamaţii, arsuri, răni rebele). Pepenele galben este indicat în curele de fructe de sezon.
Pepenele verde
Denumire ştiinţifică: Citrullus lanatum.
Denumiri populare: lubeniţă, harbuz.
Prezentare. Pepenele verde face parte din familia cucurbitaceelor, fiind o erbacee anuală. Îşi are originea în Africa de Sud. Tulpina sa este târâtoare şi poate ajunge la şase-şapte metri lungime. Frunzele, palmate, sunt puternic crestate. Valoare medicinală au fructele şi seminţele. Unii specialişti consideră că doar seminţele au, cu adevărat, proprietăţi medicinale.


Substanţe active importante: în pulpă – protide, acizi organici, oligoelemente, vitaminele A, B1, B2 şi C, săruri minerale; în seminţe – saponine, flavone, ulei volatil.
Întrebuinţări. Miezul de pepene verde are influenţă benefică în funcţionarea ficatului şi a rinichiului. Este un diuretic rapid, fapt ce contribuie la o mai bună funcţionare a căilor urinare, a vezicii urinare. Prin diureza foarte puternică pe care o provoacă, pepenele verde ameliorează suferinţele de gută şi reumatism, asigurând, totodată, printr-o cură susţinută, o curăţire a organismului. În general, pepenele verde este o binefacere pentru suferinzii de rinichi, cât şi pentru cei pletorici sau obezi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!