Scumpia
Denumire știinţifică: Cotinus coggygria; Rhus cotinus.
Denumire populară: oţetar.
Prezentare. Scumpia este un arbust din familia anacardiaceelor, cu o
înălţime destul de redusă, în jur de
cinci metri. Tulpina și ramurile au o interesantă, surprinzătoare, culoare
galbenă. Frunzele – plasate altern, au peţiolul lung și sunt de formă ovală, ceva
mai rotunjite la vârf. Florile sunt mici și au culoare gălbuie sau verzuie.
Scumpia înflorește în luna mai. Sucul din frunze și lăstari are un miros
specific, de morcov. Scumpia crește în zonele de deal și la munte, formând
adevărate tufărișuri.
Substanţe active importante: gumirezină, miricetină, taninuri.
Întrebuinţări. Preparatele pe bază de scumpie au proprietăţi antiseptice
și astringente, fiind indicate în stomatite, gingivite, infecţii ale căilor
urinare, incontinenţă urinară. Unii specialiști recomandă utilizarea scumpiei și
în afecţiuni digestive (la nivelul stomacului și al intestinelor), precum și în
combaterea hemoroizilor și a varicelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu