Secara
Denumire știinţifică: Secale cereale.
Prezentare. Secara este o erbacee anuală și face parte din familia
gramineelor. Tulpina secarei poate ajunge chiar și la doi metri înălţime, fiind
dreaptă, cu frunze linear-lanceolate. Inflorescenţa este sub formă de spic,
format, la rându-i, din mai multe spiculeţe comprimate. Secara înflorește
târziu, prin iulie-august. Această graminee, cultivată în regiunile cu climă
mai aspră și terenuri sărace, este folosită adesea ca furaj verde pentru
hrănirea animalelor. Atunci când, însă, este lăsată să ajungă la maturitate, boabele
sunt utilizate în consumul oamenilor și în industrie. Pentru nevoi medicinale se recomandă boabele,
care sunt, totodată, și foarte hrănitoare. Din boabele de secară se face făină și,
uneori, un decoct. Pâinea de secară este principala formă sub care oamenii
consumă această cereală.
Substanţe active importante: săruri minerale, amidon, proteine, glucide, lipide, celuloză.
Hidraţii de carbon se găsesc în cantitate foarte mare în boabele de secară, circa
69%. Alături de hidraţi, proteinele ocupă un loc important în compoziţia
bobului de secară, reprezentând până la 13%.
Întrebuinţări. Naturiștii consideră secara un aliment energetic,
remineralizant, reechilibrant. Secara activează circulaţia sângelui, fiind și
un bun depurativ – dacă este consumată mai mult timp. Consumul de pâine de
secară poate preveni afecţiuni grele, cum ar fi cele de ficat, arterioscleroza,
hipertensiunea, alte boli de inimă cu evoluţie dificilă și imprevizibilă.
Consumul de pâine de secară este recomandat și celor care fac munci de birou
sau alte munci sedentare. Se spune că secara are avea, în asociere cu alte produse, un rol benefic în combaterea
unei boli foarte grave – scleroza în plăci. În ceea ce privește folosirea
secarei în industria alimentară, este binecunoscut faptul că din secară se face adevăratul Whiskey.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu