miercuri, 25 septembrie 2013

Faceti-va bine (286)

Smochinul
Denumire ştiinţifică: Ficus carica.
Prezentare. Smochinul este un arbust mediteranean foarte apreciat pentru fructele sale. Face parte din familia moraceelor. Apare şi în flora din România, îndeosebi în zonele cu influenţă mediteraneană. Înălţimea maximă a smochinului oscilează în jurul a cinci metri. Frunzele smochinului, deosebit de puternice, cărnoase şi cu un miros specific, plăcut, sunt mari, cu o formă palmat-lobată. Smochinul are florile femele şi flori mascule grupate, fiori ce formează o inflorescenţă adăpostită într-un receptacul floral. Acest receptacul se va transforma în smochină. Pentru cure, pentru hrănire curentă, pentru aplicaţii medicinale se folosesc smochinele bine coapte, care se consumă ca atare sau sub formă de sirop, decoct, macerat. Există şi aplicaţii medicinale în care nu se folosesc fructele, ci frunzele şi latexul de smochin. 
Substanţe active importante: săruri minerale, vitaminele A, B1, B2, C şi PP, proteine, glucide (între 15 şi 18%). Printre cei mai importanţi compuşi din smochină – o enzimă asemănătoare cu sucul pancreatic. Smochina are o valoare calorică ridicată – 250 calorii la 100 g fructe uscate. Există chiar şi o smochină medicinală, culoarea ei fiind un albastru spre violet.
Întrebuinţări. Smochina este tonică, reconfortantă, mineralizantă, reconstitutivă, fiind indicată celor care fac efort fizic şi psihic, celor cu un consum mare de energie, anemicilor, convalescenţilor, copiilor. Smochinele au proprietatea de a relaxa şi de a deschide căile respiratorii (sunt utile în bronşite, laringite, traheite). Sunt, totodată, indicate în optimizarea traficului digestiv, fiind şi un bun pansament pentru pereţii stomacali şi intestinali. Smochinele sunt cunoscute, de asemenea, şi ca antibactericid şi antiinflamator, reducând chiar şi unele inflamaţii interne, cum ar fi cele de pe căile urinare. Se ştie că smochinele pot fi utilizate şi pentru combaterea unor afecţiuni dermatologice – de pildă, arsurile şi negii – a gingivitelor, stomatitelor, amigdalitelor. Mai nou, smochinele sunt consumate şi cu scopul de a asigura o mai bună circulaţiei a sângelui, prevenindu-se astfel un accident vascular. Tot pentru reglarea circulaţiei sângelui se folosesc şi frunzele de smochin, din care se face infuzie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!