luni, 30 septembrie 2013

Faceti-va bine (288)

Soia
Denumire ştiinţifică: Glycine hispida; Soja hispida.
Prezentare. Soia îşi are originile în China şi Japonia, fiind – alături de orez – una dintre cele mai hrănitoare plante. Aparţine familiei leguminoaselor, fiind o erbacee anuală. Soia are frunzele paripenat-compuse, moi, de un verde intens pe faţa expusă  la soare. Florile sunt mici şi au culoare albă sau violetă. Fructul este o păstaie, care conţine boabe. Aceste boabe, folosite în alimentaţia curentă, dar şi în industrie, au şi proprietăţi medicinale. Pentru uz medicinal se prepară lapte de soia, făină de soia, germeni de soia. 

Substanţe active importante: în boabe – protide (34 – 39%), aminoacizi esenţiali, lipide (12 – 25%), glucide (10 – 15%), săruri minerale – calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, natriu, vitaminele A, B1, B2, C, D şi E, enzime, lecitină, rezine; în ulei – acizi graşi nesaturaţi, acid oleic, acid linoleic, acid linolenic, acizi graşi saturaţi. Recent, în soia s-au descoperit nişte substanţe asemănătoare hormonilor feminini, numite izoflavone. Toţi aceşti compuşi demonstrează că soia este, într-adevăr, o minune a naturii, procentul de proteine din soia fiind, de pildă, cu mult mai mare decât în cazul cărnii (soia – maximum 39%, carnea – maximum 20%).
Întrebuinţări. Asemenea altor alimente cu o compoziţie deosebită, nici soia şi nici preparatele de soia nu acţionează ca un medicament în sensul adevărat al cuvântului. Şi totuşi, efectele pot fi asemănătoare cu acelea ale medicamentelor atunci când se stabileşte şi se respectă un program alimentar riguros, o dietă, unul sau mai multe principii de hrănire. Fiind un aliment complet, soia are un important rol profilactic în multe afecţiuni sau grupe de afecţiuni, cu precădere, însă, în afecţiunile cardiovasculare. Soia acţionează ca un mineralizant foarte important şi frânează sau chiar împiedică, într-o anumită măsură, procesele de îmbătrânire. Combate scleroza şi colesterolul, asigurând o funcţionare normală sistemelor esenţiale ale organismului. Celor suferinzi cu ficatul, sau care au afecţiuni vasculare, li se recomandă să consume în mod permanent produse pe bază de soia. Acest aliment este indicat şi celor care au probleme cu guta, reumatismul, cu oboseala profundă pe fond nervos. Soia are efecte benefice şi în ceea ce priveşte funcţionarea tractului digestiv, uşurând procesele digestive şi de asimilare. Consumarea produselor pe bază de soia duce şi la un mai bun reglaj în ceea ce priveşte ciclurile menstruale. Unele cercetări mai noi făcute asupra preparatelor de soia au evidenţiat faptul că acestea ar avea efecte în prevenirea şi combaterea cancerului mamar. Izoflavonele, adică acei compuşi asemănători hormonilor feminini, contribuie la echilibrarea organismului femeilor aflate la menopauză, precum şi la combaterea efectelor menopauzei – osteoporoză, bufeuri, stări psihice contradictorii, circulaţie proastă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!