Denumire ştiinţifică: Glycine hispida; Soja hispida.
Prezentare. Soia îşi are originile în China şi Japonia, fiind –
alături de orez – una dintre
cele mai hrănitoare plante. Aparţine familiei leguminoaselor, fiind o erbacee anuală. Soia are frunzele paripenat-compuse, moi, de un
verde intens pe faţa expusă la
soare. Florile sunt mici şi au culoare albă sau violetă. Fructul este o
păstaie, care conţine
boabe. Aceste boabe, folosite în alimentaţia curentă, dar şi în industrie, au şi proprietăţi medicinale. Pentru uz medicinal
se prepară lapte de soia, făină de soia, germeni de soia.
Substanţe active importante: în boabe – protide (34 – 39%), aminoacizi esenţiali,
lipide (12 – 25%), glucide (10 – 15%), săruri minerale – calciu, fier, fosfor, magneziu,
potasiu, natriu, vitaminele A, B1, B2, C, D şi E, enzime, lecitină, rezine; în ulei
– acizi graşi nesaturaţi, acid oleic, acid linoleic, acid linolenic, acizi graşi
saturaţi. Recent, în soia s-au descoperit nişte substanţe asemănătoare
hormonilor feminini, numite izoflavone. Toţi aceşti compuşi demonstrează că
soia este, într-adevăr, o minune a naturii, procentul de proteine din soia
fiind, de pildă, cu mult mai mare decât în cazul cărnii (soia – maximum 39%,
carnea – maximum 20%).
Întrebuinţări. Asemenea altor alimente cu o compoziţie deosebită, nici
soia şi nici preparatele de soia nu acţionează ca un medicament în sensul
adevărat al cuvântului. Şi totuşi, efectele pot fi asemănătoare cu acelea ale
medicamentelor atunci când se stabileşte şi se respectă un program alimentar
riguros, o dietă, unul sau mai multe principii de hrănire. Fiind un aliment
complet, soia are un important rol profilactic în multe afecţiuni sau grupe de afecţiuni, cu
precădere, însă, în afecţiunile cardiovasculare. Soia acţionează ca un mineralizant
foarte important şi frânează sau chiar împiedică, într-o anumită măsură,
procesele de îmbătrânire. Combate scleroza şi colesterolul, asigurând o funcţionare
normală sistemelor esenţiale ale organismului. Celor suferinzi cu ficatul, sau
care au afecţiuni vasculare, li se recomandă să consume în mod permanent
produse pe bază de soia. Acest aliment este indicat şi celor care au probleme
cu guta, reumatismul, cu oboseala profundă pe fond nervos. Soia are efecte
benefice şi în ceea ce priveşte funcţionarea tractului digestiv, uşurând
procesele digestive şi de asimilare. Consumarea produselor pe bază de soia duce
şi la un mai bun reglaj în ceea ce priveşte ciclurile menstruale. Unele
cercetări mai noi făcute asupra preparatelor de soia au evidenţiat faptul că acestea
ar avea efecte în prevenirea şi combaterea cancerului mamar. Izoflavonele,
adică acei compuşi asemănători hormonilor feminini, contribuie la echilibrarea
organismului femeilor aflate la menopauză, precum şi la combaterea efectelor
menopauzei – osteoporoză, bufeuri, stări psihice contradictorii, circulaţie proastă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu