Varza creaţă
Denumire ştiinţifică:
Brassica oleracea
Denumire populară:
varza nemţească.
Prezentare. Varza creaţă
face parte din familia cruciferelor, fiind una dintre speciile de varză mai
puţin cunoscute, dar care pot îmbunătăţi alimentaţia şi sănătatea. Între varza
albă, de căpăţână, şi varza creaţă există următoarele deosebiri: varza creaţă
are frunzele mult încreţite, puternic şifonate, culoarea acestor frunze fiind
galben-verzuie sau chiar albăstruie; dimensiunile verzii creţe sunt cu mult mai
reduse decât ale
verzei de căpăţână; căpăţânile de varză creaţă sunt mai
afânate, iar gustul frunzelor de varză creaţă este ceva mai dulce. Şi mai este
ceva foarte important: virtuţile medicinale ale verzii creţe, numită şi varză
nemţească, sunt mult mai evidente decât în cazul verzii de căpăţână. Varza
creaţă se foloseşte mult în salate, dar şi în preparate culinare. Pentru aplicaţii
medicinale se prepară sucul de varză creaţă, folosit în formă necombinată, sau în
combinaţie cu alte plante şi legume care au, şi ele, calităţi medicinale.
Substanţe active
importante: proteine, glucide, vitaminele A, B1, B2, C, K, F, PP,
potasiu, calciu, sodiu, fier, rezine, amidon. Potasiul, calciul, fierul şi
vitamina C se găsesc în cantităţi însemnate.
Întrebuinţări. Foarte utile sunt curele cu suc de varză creaţă, benefice
în afecţiuni precum gastrita, colita, ulcerul gastric, arterioscleroza,
răcelile, afecţiuni ale căilor respiratorii. Pentru răceli şi afecţiuni ale
căilor respiratorii este eficient şi sucul de varză de căpăţână (varză albă).
În cazul afecţiunilor stomacale şi intestinale (colită, gastrită, ulcer),
specialiştii recomandă sucul de varză creaţă, băut de două-trei ori sau chiar de
patru ori pe zi, înainte de mese. Pentru constipaţii şi sângerări intestinale, aceiaşi
specialişti recomandă un preparat, realizat din suc proaspăt de varză creaţă, amestecat,
în părţi egale, cu zeamă de varză de căpăţână murată, câte un pahar, de trei
ori pe zi, înainte de a mânca. În general, sucul de varză creaţă este utilizat
nu numai în afecţiuni stomacale şi intestinale, ci şi în diabet. Celelalte
varietăţi de varză au aproximativ aceleaşi proprietăţi medicinale ca şi varza
creaţă, cu unele accente sau calităţi specifice. De pildă, varza de căpăţână
sau varza albă are acţiune antidiareică şi antiparazitară. Varza roşie are, la
rându-i, efecte depurative şi dezinfectante pe tractul gastro-intestinal, fiind
şi laxativă. Cât despre varza de Bruxelles, preparatele din acest tip de varză
sunt un hipoglicemiant mult mai puternic decât preparatele din celelalte
varietăţi de varză. Varza de Bruxelles este un produs recomandat în alimentaţia
diabeticilor. Specialiştii au identificat, la toate speciile de varză, calităţi
antianemice, antialgice, sedative, cicatrizante. Observaţii făcute asupra celor
care consumă varză arată că aceşti oameni au o viaţă mai lungă. Există şi o informaţie
istorică ce încă îşi aşteaptă confirmarea: se spune că puternicele şi victorioasele
legiuni romane aveau ca hrană de bază nu carnea, ci varza. Deşi recunoscută din
vechime şi pentru proprietăţile sale terapeutice, varza, indiferent de specie,
furnizează şi în ziua de azi noi surprize în privinţa capacităţii sale de a
contribui la sănătatea oamenilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu