Usturoiul
Denumire ştiinţifică:
Allium sativum.
Denumire populară: ai.
Prezentare. Usturoiul este
o plantă bienală din familia liliaceelor. Înălţimea acestei plante, în etapa de maximă dezvoltare, poate ajunge până
la un metru. În pământ se dezvoltă un bulb complex (căpăţână), de forma unei
sfere turtite, format, la rându-i, din bulbi mai mici (căţei). Frunzele de usturoi
sunt mult alungite şi turtite, având o dispunere interesantă. Astfel, până pe
la jumătatea plantei, frunzele sunt adunate într-un mănunchi învelit în teci,
desfăcându-se, mai apoi, într-un fel de mini-coroană.
Adus din Asia Centrală,
usturoiul este o plantă cultivată. Pentru uz medicinal, cât şi pentru uz
alimentar, se utilizează bulbul (căpăţâna) şi frunzele tinere. În scopuri
medicinale, atât bulbul, cât şi frunzele, se vor consuma întotdeauna în stare
crudă.
Substanţe active importante: săruri minerale, inulină, microelemente, un complex de
vitamine (A, B, PP, C), două substanţe specifice, cu efecte antibiotice – alicina
şi garlicina.
Întrebuinţări. Calităţile medicinale ale usturoiului: bactericid,
antidiabetic, fortifiant, anticoagulant, combate hipertensiunea, stimulează circulaţia
sanguină, echilibrează activitatea bilei, cicatrizant gastro-intestinal,
acţionează împotriva paraziţilor intestinali, previne unele forme de cancer (cancerul
de stomac, de colon, de piele). Usturoiul este considerat foarte eficient
în prevenirea şi combaterea infecţiilor pulmonare. De asemenea, descongestionează
ficatul şi îi potenţează activitatea. Contribuind la scăderea tensiunii arteriale,
usturoiul este şi un agent foarte activ împotriva arteriosclerozei. Trebuie reţinut
şi faptul că usturoiul intervine şi în regularizarea activităţii
gastro-intestinale, stimulând-o.
Cercetătorii susţin că usturoiul este eficace
atât în combaterea bolilor infecţioase, cât şi în tratamentele făcute de
diabetici. Numărul afecţiunilor în care usturoiul previne sau tratează este de-a
dreptul impresionant. Se spune despre usturoi că este o farmacie în miniatură.
Aproape că nu există afecţiune a corpului omenesc în care usturoiul să nu aibă
un cât de mic rol benefic. Din acest motiv, specialiştii recomandă consumarea
usturoiului, întotdeauna crud, zilnic, tocmai pentru a fi în ordine cu
sănătatea şi a avea un tonus bun. Doza poate fi de la doi-trei căţei de usturoi pe zi, până la două-trei
căpăţâni pe zi. Despre usturoi se mai spune că are virtuţi magice, având
capacitatea de a alunga duhurile rele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu